Falsterbonäsets framtid, debatt mars 2013

Med viss förvåning berättar Lars-Ingvar Ljungman i Sydsvenskan 2013-02-25 nyvaknat om tillbakagången på Falsterbonäset. Kommunen lyckas inte sälja 50-miljonerssatsningen Strandbaden, som skulle ersätta den nedbrunna dansbanan. Men problemen gäller inte bara Strandbadens omsättning, utan i högre grad hela fastighetsmarknaden. Byggande och försäljning av hus inom Skanörs vångar kommer att bli en katastrof om inte krafttag tas för att bryta trenden. Jag har tjatat om det förut och gör det igen:

Två saker är nödvändiga för att hindra total avfolkning på Näset.

Den första är att positiva beslut från Länsstyrelsen angående de yttre skyddsvallarna måste tas och kommuniceras till allmänheten.  Detta är helt avgörande för att fastighetsmarknaden skall vända. Det finns idag ingen tilltro till att problemen går att lösa, eftersom signalerna istället är de motsatta. Kommunen måste ta tag i frågan med kraft innan det blir för sent. Varför inte utnyttja möjligheten att agera politiskt innan det blir regeringsskifte 2014? En moderat landshövding är tydligen inte värt ett dyft i sammanhanget.

Jag har föreslagit en bättre planering för Skanörs centrum istället för det tidigare planförslaget, som är rena katastrofen. Inga rapporter kommer om hur arbetet fortskrider. En förändring kräver en ekonomisk satsning även från kommunens sida, men just detta är en viktig signal som visar att det finns en klar vilja från kommunens sida att utveckla ett fungerande samhälle på Näset trots eventuella havsnivåhöjningar. I efterhand kan man säga att pengarna till Strandbaden hade gjort större nytta i Skanörs centrum. Jag hoppas verkligen att mina tankar utvecklas nu, annars ser jag ingen väg framåt. Jag har bott här i 40 år och ser Skanör med andra ögon än vad man gör från en skrivbordsstol i Vellinge!

För några år sedan satt Lars Wilander och jag tillsammans med stadsbyggnadsdirektör Hans Folkesson och diskuterade strandrestaurangen Badhyttens framtid. Både Lars (som ägare och investerare) och jag propagerade för ett läge vid stranden där den tidigare låg, medan stadsbyggnadsdirektören insisterade på en placering längre in mot land, i anslutning till parkeringen. Trots våra bestämda åsikter och argument genomförde Hans Folkesson ett planförslag i det läge som ingen vill ha. Därför finns det ingen Badhytt idag. Därför finns det inte heller något nöjesliv i Skanör idag. Planering måste ske i samråd med den som skall riskera sitt kapital, annars avstannar utvecklingen i samhället.

Det är något senkommet att Lars-Ingvar Ljungman nu konstaterar att effekterna börjar visa sig av den förlamande osäkerhet som dessa två frågor skapar. Det brådskar att få lösningarna på bordet! Båda frågorna är dessutom av en så fundamental betydelse för Skanör och Falsterbo att kommunen bör informera om hur arbetet fortskrider. Varje positivt steg bidrar till att bryta den rådande pessimismen. Omvänt tolkas tystnad som olycksbådande.

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: