Historien om den medeltida borgen i Skanör, inledning.

Det har nu gått mer än hundra år sedan Lundaprofessorn Otto Rydbeck 1907- 1909 gjorde sin stora utgrävning av Skanörs borgkulle, vilket efter ganska många år, 1935, resulterade i den ambitiöst upplagda boken ”Den medeltida borgen i Skanör”. Detta är samtidigt den enda utgrävning som gjorts av borgen och slutsatserna i boken har därför cementerats som den enarådande sanningen under det gångna seklet. Kanske är det just denna förenklade berättelse om huset på kullen som idag är det verkliga hotet mot borgruinens fortbestånd, bristen på visioner om vad borgen egentligen var och symboliserade. Är det då förmätet att ifrågasätta dessa väl underbyggda slutsatser och presentera en annan tolkning, som delvis ger ett annorlunda utseende på Falsterbonäsets kanske främsta kulturmonument (eller det som skulle kunna bli det…)?

Jag försvarar mig med att jag idag kanske har en bättre överblick över händelseförloppet genom vårt internetbaserade samhälle än vad den ärevördige professorn hade från sin studiekammare i Lund för hundra år sedan. Om inte, så se detta som arkitektens vision av borgbygget, ställd mot arkeologens. Förvisso fås den bästa helhetsbilden genom en kombination av de båda, vilket också är min avsikt. Ingen slutsats hade kunnat dras utan den utförliga och noggrant utförda dokumentation som professor Rydbeck och hans manskap har sparat till eftervärlden från sitt fleråriga grävande på borgkullen och dess omgivningar. Jag är dessutom belastad med den i sammanhanget avskyvärda ovanan att binda ihop konstaterade fakta med hjälp av lite fantasi till en historia, som med till sannolikhet gränsande visshet ger en berättelse som är – nästan – sann! Sann historia existerar nämligen inte, allt som har hänt ser olika ut beroende på vad man vill se och vem som upplever det. Inte ens ett ögonvittne berättar vad som hände utan vad han tyckte hände.

Nåväl, jag skall i detta fortsatta arbete inleda med en allmän tillbakablick på det medeltida borgbyggandet för att söka inspirationskällorna och tankarna bakom den planering som skulle leda till att kungen och hans män tog beslutet där på Skanörs strand att bygga just denna borgen.

Därefter skall vi se på hur borgen skildrats i litteratur och på kartor för att få ögonvittnens åsikt om borgens utseende.

Med hjälp av dessa kunskaper skall vi sedan se på Rydbecks grävningsresultat och försöka få bilderna att bli samstämmiga. Kanske finns något att lägga till eller ändra, kanske får vi använda lite fantasi för att förstå hur man har resonerat, byggt, krigat eller förvaltat sin borg.

Sist skall jag visualisera hur jag tror att borgen sett ut med hjälp av ritningar. Kanske får vi också tid till någon datormodell längre fram. Om sannolikheten i denna visualisering blir tillräckligt hög, får vi förhoppningsvis ett bättre planeringsinstrument både vad gäller att visa upp ett viktigt fornminne och att ta vederbörlig hänsyn till en av Skånes viktigaste kulturmiljöer! Detta senare budskap riktar jag främst till kommunen och Länsstyrelsen, som i dagsläget inte uppmärksammar problematiken….

För den som har tålamod nog att under några söndagar framöver följa min blogg skall jag berätta en ny och annorlunda historia om Skanörs borg!

Peter Krabbe

Skanör 2013-07-20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: