Vågorna går höga i Skanörs hamn.

Än en gång utmärker våra politiker sig genom plötsliga beslut som är ytterligt svåra att förstå för oss vanliga kommuninvånare. Var finns alla nödvändiga utredningar och framför allt eftertanken i det man gör? Nu tänker jag på badhusprojektet, som pågått sedan år 2006. Då vi på Krabbe Arkitekter var planförfattare till det första planförslaget på hamnbassängens norra sida som rann ut i den vita Skanörssanden på grund av oklara ekonomiska förutsättningar, gjordes många utredningar kring konsekvenserna för natur och miljö. Muren av riksintressen var inte helt lätt att komma över.

badhusplan

                                         Det första projektet till kallbadhus 2006.

När hamnföreningen ville göra en utbyggnad av hamnbassängen år 2008 skissade vi fram ett förslag till detta som också presenterades för kommunen. En sådan utbyggnad kan på grund av sandtransporten bara förläggas till den norra sidan av hamnpiren. Vi föreslog samtidigt ett alternativt läge för badhuset i anslutning till hamnkanten. Diskussionerna utmynnade i ett beslut att hela hamnområdet borde få en ny detaljplan, där samtliga förekommande intressen skulle tillgodoses.

hamnskiss -08

Förslag till utökad småbåtshamn m.m. Krabbe Arkitekter 2008

Ett sådant var placeringen av ett nytt Badhytts-projekt, d.v.s. ersättningen för den nedbrunna restaurangen. Vi gjorde ett förslag till detta också, placerat på stranden men närmare hamnpiren. Stadsbyggnadskontoret insisterade på en placering närmare parkeringen, trots att intressenterna bedömde detta som ohållbart ur kommersiell synvinkel. En detaljplan genomfördes ändå för detta sämre alternativ med resultatet att ingen nu vill bygga upp denna restaurang igen….

Badhytten

Studie för ny restaurang, ”Badhytten”, 2008. Krabbe Arkitekter.

Så dyker då plötsligt ett nytt badhusförslag upp utan förvarning och klubbas igenom utan minsta förankring i intressentgruppen. Var tog planerna på en ny, för hela hamnen övergripande detaljplan vägen? Vad säger alla andra som funderat på en aktivitetsplats i detta unika och högintressanta område, sydvästra Skånes pärla? Man kan direkt konstatera att någon utbyggnad av småbåtshamnen inte blir aktuell med den aktuella placeringen av badhuset.

För den som inte inser att vågorna faktiskt går höga i Skanörs hamn bifogar jag ett par bilder från höststormen år 2006 som visar platsen där det nya badhuset skall ligga!

vågor 1

vågor 2

Jag tror att både politiker och investerare skall tänka till en gång till innan ”lösningarna” läggs på bordet!

Peter Krabbe

One Response to Vågorna går höga i Skanörs hamn.

  1. Mattias Binde says:

    Vem bryr sig om ett badhus när det står att läsa på regeringens hemsida att Skanör & Falsterbo kommer ligga ca 0,5 meter UNDER vattnet om ca 30 – 50 år och inga åtgärder finns planerade. Folket som bor där tror på fullaste allvar att regeringen ska rädda deras hus och vägrar inse att sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: