Har vågorna lagt sig i Skanörs hamn?

Knappast om man skall döma av uppståndelsen efter publiceringen av kommunstyrelsens beslut om kallbadhus för ett par veckor sedan.  I rättvisans namn kan vi konstatera att båda lagen, Anstrin m.fl. och Hörlin/ Krook hade tillfälle att presentera sina respektive förslag för arbetsutskottet veckan innan kommunstyrelsens möte.  Det är då rimligt att kommunen får välja. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, en viktig sådan är de finansiella möjligheterna att realisera förslaget.

Ändå finns det anledning att fundera. Skall det gå till så här när någon vill genomföra ett projekt på kommunal mark? Borde inte kommunen vara först ute och sedan utlysa en markanvisningstävling eller motsvarande prestation för att ge samtliga hågade intressenter möjligheter att medverka med sina förslag? Är arbetsutskottets politiker en kompetent jury i stadsbyggnadsfrågor? Är det en ny trend att ledande politikers familjer oblygt framträder i denna typ av kommunrelaterade projekt? Inom näringslivet är insideraktiviteter en allvarlig sak.

Det blir intressant att följa herrar Hörlin och Krooks fortsatta resa. För Marie Anstrins kallbadhus i samma läge gällde det att

-upprätta en ny detaljplan eftersom badhuset strider mot gällande plan,

-söka dispens för intrång i marint naturreservat,

-söka dispens för intrång i Natura 2000 fågelskyddsområde,

-söka tillstånd för intrång i riksintresseområden för  Kustzon, Naturvård, Kulturmiljö och Friluftsliv

-ordna handikappanpassning av alla funktionsytor

-få länsstyrelsen att godta byggnaders höjdläge under 3 meter m.a.p. havsnivåhöjningar.

Kommer detta också att gälla för Hörlin och Krook? I så fall ser vi fram emot ett kallbadhus om 10 år. Om inte, undrar jag vilka bestämmelser som har ändrats.  Det torde vara väl känt att jag är starkt emot den statliga byråkrati som hotar att krossa alla aktiviteter, särskilt för oss som bor på Näset där riksintressena ligger som en kvävande slöja över landskapet.  Det finns all anledning att gå till samlad kamp mot detta, men får alla aktörer samma utgångsläge?

I mitt första inlägg varnade jag för vågorna på hamnens norra sida. I en tidningsartikel tyckte Nicholas Hörlin att läget var väl skyddat mot de förhärskande sydvästliga vindarna.  Men Nicholas, det är bara det att alla vindar med styrka över 9 m/sek kommer från väst till nordväst, därav mina stormbilder i inlägget. Bifogar för tydlighetens skull en vindros från SMHI.

vindros

Peter Krabbe

2 Responses to Har vågorna lagt sig i Skanörs hamn?

  1. Bertil Wilén says:

    Då kanske man nådigt kan begära en enkel badbrygga i Höllviken??

    • peterkrabbe says:

      Hej Bertil, jag tror att problemet för just en enkel badbrygga är att isbildning och snödrev under vintern knäcker konstruktionen, detta oavsett vid vilken kuststräcka den ligger. Detta kan vi exempelvis se vid bryggan i Falsterbo. Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: