Oljeborrning i Skanör?

oljeborrning

Lördagen den 12 oktober siktar vi en borrplattform c:a 500 meter utanför Skanörs stränder. Vad gör detta åbäke här och nu? En liten bogserbåt försöker hålla kursen rakt mot Falsterbo rev i blåsten. Har kommunen bestämt sig för att borra efter olja utanför badstränderna eller har vi någon berusad ryss här som tappat bort sitt sjökort?

En avsiktlig eller oavsiktlig strandning av denna borrigg skulle få långvariga och besvärande konsekvenser för badlivet på Näset. Varför hänvisar då ingen myndighet fartyget till farleden längre ut i Öresund? Samma pråm kunde i början av sommaren ses på väg norrut, men då på rätt plats i farleden.

Oljeborrning i Skanör är annars inget nytt. Hela östra delen av Knösen köptes under tidigt 1900-tal av intressenter som ville borra efter olja där. Provborrningar genomfördes faktiskt, men resulterade naturligtvis inte i några fyndigheter. Vi kan därför vara glada att inte hela Knösen idag är fyllt av oljeborrtorn! Samma intressenter har därefter vid upprepade tillfällen försökt kränga iväg marken i form av golfbaneprojekt, men har nu sannolikt insett att tiderna har förändrats….

4 Responses to Oljeborrning i Skanör?

 1. Eric Q says:

  Det är Svanen som ligger och väntar på mindre vind.
  http://www.marinetraffic.com/ais/se/default.aspx?level0=100

  • Åke i Sörmland says:

   Ser man över i AIS världens aktiviteter på haven och återblickar på (S):s hantering av skeppsnäringen, är det en beklämmande syn med tanke på vad Sverige kunde ha varit idag med alla sina fantastiska varv och rederier jämfört med hur (S) avvecklade hela näringen i försök att förstatliga varven och reglera ut rederinäringen till Asien. T.o.m. en statlig bank satte en sista spik i ett svenskt försök att hänga med i havsindustriutvecklingen.

 2. peterkrabbe says:

  Då hälsar vi Svanen välkommen till våra lugna vatten. Skanör i allmänhet och Höllviken i synnerhet har alltid varit en trygg hemvist för övervintrande svanar, kanske dock inte alltid så stora som denna!

 3. peterkrabbe says:

  Intressant website, Eric! Nu har vi koll på allt som rör sig i Sundet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: