Nyårskrönika

Så stundar ett nytt år, både för Vellingeborna och världen i övrigt. Om detta skall bli ett gott nytt år eller inte vet vi inte så mycket om än, men hoppas kan man ju alltid. Låt oss för en stund glömma de globala problemen, som ju ändå genom ett aldrig sinande mediebrus dominerar vår tillvaro. Krig, revolutioner, fattigdom, naturkatastrofer och maktfullkomliga religioner ligger som en ständig hotbild över vår tillvaro, trots att det geografiska avståndet oftast är betryggande. Kanske får allt detta oss att känna våra små lokala problem som futtiga och ointressanta, ändå vore det nog oklokt att förbise dem av ren medieutmattning.

Det är nämligen mer sannolikt att Vellinge efter hand kommer att likna övriga världen än att världen kommer att likna Vellinge. Tendensen att bygga upp persondynastier av känt märke ser vi både i Staffanstorp, där familjen Sonesson numera sitter överallt och i Vellinge, där vi snart kommer att ha pappa Tommy som ordförande i kommunfullmäktige och dottern Carina som ordförande i kommunstyrelsen. Utan att fälla några som helst omdömen om deras duglighet kan man ändå konstatera att en centrering av makten till familjenivå inte gynnar en bred demokrati. Vi har redan sett maktutövningen sladda betänkligt till förmån för ”närstående” intressegrupper. När moderaterna i våra folkvalda (?) församlingar konsekvent avslår oppositionens alla förslag med ett hånskratt bara för att de kommer från just oppositionen urholkar man också den kunskapsmassa hos Vellingeborna som istället borde utnyttjas till allas fromma. Att styra en kommun innebär inte att ha monopol på åsikter utan att lyssna, överväga och besluta på ett sätt som är bra för kommunen som helhet.

Trots att jag själv röstat på moderaterna under hela mitt vuxna liv ger jag nu rådet till mina medinvånare i kommunen – se till att moderaterna inte får egen majoritet i nästa val, annars får vi en fortsatt politik där besluten även i fortsättningen tas hemma vid vissa köksbord istället för i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Kloka beslut skall diskuteras och redovisas öppet – i en debatt där goda idéer tas till vara oavsett vem som lägger fram dem. Kommunen tillhör inte bara det parti som vinner valet! Vem vill sitta i ett kommunfullmäktige som har som enda uppgift att signera redan tagna beslut? Årets val är vår första chans på decennier att återupprätta demokratin i Vellinge. Tänk då på att alla kandidater på listorna är utvalda av en handfull personer – de som inte själva vill släppa makten!

Peter Krabbe

3 Responses to Nyårskrönika

  1. Jag trodde att det bara var i Lomma som m har egen majoritet?

  2. Björn Axtelius says:

    Som nybliven fritidspolitiker i S kan jag bara respektfullt instämma i dina synpunkter. Det är så som du säger – idag är situationen sådan att oppositionen aldrig har en chans till reellt inflytande, bara en reservation i protokollet. Och det är inte bra för den politiska demokratin, oavsett vilken ideologisk övertygelse man har. Och tyvärr påverkar denna situation också vår access i S till media, som tydligen utövar någon form av självcensur. Vi får hoppas det blir bättre under det kommande valåret, även om polititisk opposition ju måste bedrivas också i mellanperioderna! Jag måste dock erkänna att jag personligen känner mig ha varit mycket naiv i min syn på hur svensk politisk demokrati fungerar på den lokala nivån. Jag har dock nyligen fått bevis på att fler än du inom de moderata leden också känner sig besvikna på dagens situation. Och det är för mig ett förhoppningsfullt tecken på att vi kan återställa en vital politisk demokrati även i Vellinge!

  3. Mari Johansson says:

    Bra skrivet om nepotism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: