Klimatet – en bisak!

bi med blomma

Under tisdagen och onsdagen denna veckan har Europaparlamentet diskuterat en fråga med många aspekter, nämligen binas överlevnad. Biodlarna i Provence, som utgör huvudproducenter av Frankrikes och en stor del av världens honung, har slagit larm om en katastrofalt tilltagande bidöd i sina kupor. Dödstalen, som under slutet av 1900-talet legat på eller under normala 10 %, har under 2000-talet stigit till 25-30 % och i vissa bisamhällen till uppåt 60 %! Produktionen har därmed sjunkit från över 42.000 ton årligen till under 10.000 ton.

Frågan om orsakerna är viktig med tanke på att 80 % av världens blommande plantor pollineras av bin. Om detta upphör står vi inför en katastrof för den biologiska mångfalden. Vad vet man då om dessa orsaker? Virus, bakterier, parasiter och kemiska bekämpningsmedel spelar en stor roll i sammanhanget. Avgörande är dock, säger en av de största biodlarna, klimatförändringen. 80 % av dödstalen kan hänföras till denna. Vad var det vi sa, säger kanske IPCC. Men nu är det inte riktigt så. Problemet är att det de senaste 15 åren blivit kallare och fuktigare! Bina hittar inte längre den nektar som de behöver. De lider därför av näringsbrist, blir försvagade och angrips sedan av sjukdomar med dödlig utgång.

Som av en händelse sammanfaller detta fenomen med ”pausen” i uppvärmningen som konstaterats efter år 1998. Om vi skall tro det som våra bisamhällen berättar tycks det som om miljöpartisterna och IPCC:s ”vetenskapsmän” nu sågar av den gren de själva sitter på. Många observatörer har påtalat att nuvarande signaler med kalla och långa vårar alltför mycket liknar det som berättats från ingången till den s.k. lilla istiden under 1600-talet för att inte tas på allvar. Vi skall inte underskatta den information som djur och insekter ger oss – till priset av sina liv!

Peter Krabbe 2014-04-04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: