Ett kommande oväder?

imagesLXNU34H6

Ett par veckor återstår till EU-valet. Normalt förmår svenskarna knappast uppbåda något större intresse för detta val, det är för långt till Bryssel och rapporteringen från det arbete som pågår där har svårt att hävda sig mot de inhemska notiserna om vardagslivets förtretligheter. Men så börjar plötsligt något hända. Likt de jordskalv som utlöses av gnisslet mellan de tektoniska kontinentalplattorna får vi ett veritabelt vulkanutbrott i förkastningen mellan EU-plattan och Rysslandsplattan – det börjar ryka och skälva i Ukraina. Så vadå? Krim är väl mer ryskt än Ryssland och knappast en angelägenhet för EU? Eller har vi missat något?

Från Bryssel ryter musen Rompuy att EU skall omfatta hela kontinenten från Atlanten till Uralbergen och ner till arabvärldens öknar. De gamle, som såg omvandlingen av kol- och stålunionen till det fredsbevarande EU-projektet för kärnländerna i Europa, lägger pannan i djupa veck och börjar fundera över denna nya uppfattning om vad Europa är och skall bli. Bevarar vi freden i Europa genom att utmana Ryssland eller genom att importera alla arabvärldens konflikter till vår egen mark? Känns det inte lite som att pinka på bensinstationens dörr samtidigt som vi tankar bilen?

Det sovande EU-parlamentet blir snabbt en uppvaknande parallell till den engelska motsvarigheten när Yeah-ropen och Booh-ropen växer i takt med att UKIP och Front National intar scenen. Dessa högerinriktade partier förväntas ta uppemot 30% av rösterna i det kommande valet. Barroso och Rompuy ser ut som levande frågetecken när Farage läser lusen av EU:s självgoda potentater. Aldrig tidigare har någon ifrågasatt när EU försöker rulla ut mattan mot Uralbergen. Aldrig tidigare har någon ifrågasatt när EU försöker köpa över Sovjets tidigare satellitstater med hjälp av västmakternas kostnadsbidrag. Vad har Telia fått för signaler när man tror att det går att surfa in i de forna öststaterna med hjälp av svenska skattemedel i en korruptionshärva utan motsvarighet i Sveriges historia? Tror man att investeringen redan är säkrad? Det märkliga är att det tilltagande motståndet mot EU inte får den positiva mittfåran att fundera över vad som skulle kunna vara fel. När Blair för några år sedan föraktfullt konstaterade att UKIP med Farage inte representerar England blir nu svaret att UKIP med största sannolikhet seglar upp som Englands största parti i EU. Så sågar man av den gren som man själv sitter på….

När ni nu skall rösta i EU-valet, tänk då på att det handlar mindre om märkning av livsmedel och tandkräm än om man skall säga ja eller nej till dessa imperiebyggande efterträdare till Karl XII, Napoleon och Hitler. Bakom står Obama och knuffar EU i ryggen – seså, var inte rädda, vi finns där om något skulle hända! Vi har ju redan återuppbyggt Europa en gång tidigare, kanske vår bästa affär någonsin…

Nej, nu skall vi naturligtvis vara snälla. Rösta för ett EU för alla i fredlig samverkan, för att fördela våra tillgångar över jordklotet och för att få ett lagom bra klimat. För även detta senare garanterar EU. En bekant är noga med att man skall se allt positivt, men faktum är att om man inte bryr sig om att regnmolnen kommer blir man blöt. Bäst då att åtminstone fälla upp paraplyet.

Peter Krabbe

7 Responses to Ett kommande oväder?

 1. Pehr Sjöstrand says:

  Mycket tänkvärt!

  • peterkrabbe says:

   Mitt inlägg kan tyckas vara skämtsamt men har en allvarlig underton. Rompuys uttalande om EU:s expansionsplaner är autentiskt och har dessutom tillägget – oavsett vad väljarna vill! Det är detta som ger skrämmande associationer till det förgångna. Nu lär väl inte Rompuy sitta kvar så länge, men man kan undra vilka diskussioner som förs i de stängda rummen. Detta får knappast vi väljare veta.

   • Lejeune says:

    Kan inte annat än att hålla med, det vore kul om det inte var på fullt allvar, skrattet fastnar i halsen!

 2. Håkan says:

  Mycket bra! Men jag är lite förbryllad.Du ställer ju upp för Nya Listan i Vellinge Kommun.Avläggare till Moderaterna.EU kritiska kan man ju inte kalla moderaterna.Bildt har ju varit mycket aktiv i att underblåsa motsättningarna i Ukraina.

  • peterkrabbe says:

   Du har tyvärr missuppfattat en del. Den som ställer upp för Nya Listan är Mons Krabbe, en av mina söner. Själv är jag inte politiskt aktiv mer än att jag har synpunkter på samhällsplanering och klimathantering. Detta kan förvisso också få politiska undertoner, men där tror jag att alla får sin släng av sleven. Vad gäller EU har inte något av de politiska lägren tillräckligt uppmärksammat expansionspolitiken, som jag ser som både ekonomiskt och kulturellt förödande, dessutom hotfull. När EU börjar framstå som en ”befrielserörelse” på främmande mark handlar det mer om att sprida en ideologi som inte alltid är välkommen. Debatten är för smal och fokuserad på för eller emot EU, när frågan istället borde vara att enas om en lämplig målsättning för projektet. Detta blir naturligtvis också svårare ju större och ju mer mångfacetterat EU blir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: