Framtidens energiproblem lösta?

I Sydsvenskan kan vi den 21 maj 2014 (inte 1 april!) läsa en liten notis att US Navy tror sig ha hittat en teknik att omvandla havsvatten till bränsle via att extrahera koldioxid och vätgas ur vattnet. Man ser sig därmed ha konstruerat en evighetsmaskin, en perpetuum mobile. Är detta då en bluff eller den framtida lösningen på våra energiproblem? Kan vi säga adjö till olja, gas, vindkraft m.m. och lugnt hämta vårt energibehov ur det oändliga havet?

Tanken är förvisso inte ny. Den som intresserar sig för UFO och Aliens har säkert sett den ryska dokumentären ”Men in black”, som Medvedev nyligen rekommenderade för dem som vill veta vad som händer ute i det fördolda. I filmen får vi se hur ett UFO tankar havsvatten utanför Kaliforniens kust för att därefter pila iväg i rasande fart.

UFO

Ett UFO tankar havsvatten enligt en rysk dokumentärfilm.

Vi kan dock gå ännu längre tillbaks i tiden. Redan 1928 tolkade en amerikansk siare budskap som han ansåg sig få från överjordiska krafter i en närmast identisk form. Den evighetsmaskin som han ville förmedla kunskapen om bestod av en roterande tank fylld med vattenånga, som skulle sättas i rörelse genom att ångan komprimerades på ett sätt som skapade elektrisk laddning mellan positivt och negativt laddade partiklar. Vi kan tänka oss de krafter som uppstår vid ett åskväder med blixtnedslag i havet för att förstå teorin. När trumman väl satts i rörelse skulle den kunna rotera i evighet eller tills den stoppades. Som jämförelse anfördes jordklotets rotation, som utgör en verklig evighetsmaskin, driven av den kraft som jordens magnetfält med nord- och sydpol utgör.

Tankarna föll i god jord, en liten industrigrupp i USA ägnade två års experiment till att försöka tillverka en prototyp för denna revolutionerande energikälla. Man lyckades dock inte lösa alla detaljer eftersom siaren, trots sitt hypnotiska tillstånd, inte kunde beskriva tekniken på ett sätt som möjliggjorde konstruktionsritningar för en så pass komplicerad produkt. Motorn döptes efter en av producenterna till Stansell-motorn, men projektet fick läggas ner och föll i glömska. Om vi nu skall tro US Navy så har man rotat vidare i arkiven och kanske lagt till någon nytillkommen kunskap, så att Stansell-motorn nu efter 85 år börjat fungera. Eller har kanske en Alien viskat något i NASA:s öra?

Principen är fysiskt sett enkel, det förstår vi alla som hukat under våldsamma elektriska urladdningar i samband med kraftiga åskväder, att kunna tämja dessa enorma krafter ter sig nog lite svårare. Men nu har ju US Navy tydligen gjort det och vi kan lägga klimatdebatten bakom oss. Eller?

Peter Krabbe

3 Responses to Framtidens energiproblem lösta?

 1. Redan min morfar konstruerade på 1920-talet en fullt fungerande perpetuum mobile i form av en vagn utan vare sig häst eller vanlig motor. Han byggde den i garaget som låg i anslutning till det lilla bageri som var hans huvudnäring. I fler år höll han på innan det var dags för jungfrutur. Flera grannar hade nyfiket samlats utanför garaget tillsammans med familjen.

  När vagnen skulle ut ur garaget visade det sig att den var för bred för porten. Min morfar blev rasande och i ursinne slog han sönder sin skapelse. Därmed undandrog han världen från lösningen på energiproblemet och motbeviset mot termodynamikens lagar. (Och slapp utsätta sig för risken av ett större misslyckande.)

  Han återgick till att baka på heltid och kunde på detta sätt försörja sin familj på en rimligt hög nivå. Hans kubb och pepparnötter var legendariska i hela trakten kring Gamla Uppsala.

  På senare år har jag noterat förslag som att sätta upp vindmöllor på taket av våra tåg. Genom att låta dessa generera elström så kan man koppla ledningarna direkt till de framdrivande motorerna. På så vis kanske man kunde driva tåg utan att tillföra energi eller åtminstone minska elbehovet i motorerna. Fast ändå inte om man tänker efter. Eftertanke gör lätt att beslutsamhetens röda och friska hy övergår i en sjuklig blekhet. Varför tänka efter?

  • peterkrabbe says:

   Kul historia! Din morfar hade varit först i världen om han hade löst problemet. Egentligen är detta ganska enkelt, det handlar ”bara” om att upphäva gravitationskraften partiellt, exempelvis under den ena halvan av ett pariserhjul med tyngder som då blir viktlösa på vägen uppåt. I teorin skulle man kunna klara detta genom att använda magnetism, som ju attraherar eller alternativt stöter bort metallvikter beroende på laddningen. Det finns hypoteser om att en sådan teknik användes av egyptierna när de transporterade stenblock till pyramiderna, genom slädar som med hjälp av magnetism i stort upphävde friktionen mot marken. Du får väl försöka hitta din morfars gamla ritningar!

 2. peterkrabbe says:

  För den som vill veta mer om energiexperimentet hos US Navy finns denna länk: http://www.addictinginfo.org/2014/04/12/navy-ends-big-oil/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: