Faran över för havsnivåhöjningar – nu kan vi börja bygga igen! Eller?

Det var ett streck i räkningen för IPCC när den internationellt kände svenske havsnivåforskaren, professor Nils-Axel Mörner vid Stockholms Universitet, gick ut med sina forskningsrön, baserade på studier av havsnivåförändringarna på Maldiverna och entydigt slog fast att någon havsnivåhöjning inte förekommit de senaste 30 åren i området.  Mörner påbörjade sina studier 1999 inom ramen för INQUA Comission On Sea Level Changes and Coastal Evolution och kunde lägga fram sina resultat 2007.

Varför då Maldiverna och vad har vi för lärdomar att dra av denna ögrupp i Indiska Oceanen? För IPCC var detta ett perfekt objekt där världen med egna ögon skulle kunna åse en grupp lågt belägna korallöar försvinna under vågorna och en civilisation likt Atlantis dränkas under ett stigande hav. Läget nära de tättbefolkade områdena i Indien, Bangladesh och Indonesien skulle sända chockvågor genom hela den civiliserade världen, nu skulle slutet vara nära om vi inte stoppade utsläppen av CO2!

Regeringen i Maldivernas huvudstad Male gnuggade händerna, väl medvetna om att någon uppfattbar havsnivåhöjning inte hade siktats i mannaminne, och såg istället fram emot en flod av ekonomiska bidrag som kompensation för den av västvärlden orsakade havsnivåhöjningen. Istället för att bli hyllade för sina för ögruppen positiva forskningsresultat, blev forskargruppen hårt åtsatt, motarbetad och censurerad i media. Maldivernas president, Mohamed Nasheed, vidhöll bestämt att västvärlden höll på att dränka hans rike och höll ett i media uppmärksammat kabinettsmöte i en ubåt för att illustrera den väntade framtiden. Ett 50-årigt träd i strandlinjen som användes som bevis av forskargruppen för att strandlinjen inte hade förändrats, höggs ner av opponenterna.

Inom INQUA med 3- 400 havsnivåforskare kunde man enas om att risken för havsnivåhöjningar fram till år 2100 kunde bedömas ligga i intervallet 0- 20 cm och att den nuvarande situationen var stabil. Detta till skillnad från IPCC, som via SMHI och länsstyrelsen försöker pracka på oss prognoser i storleksordningen 80- 120 cm för samma tidsperiod.  Vid ett möte i St Andrews 2001 inom European Sience Foundation on Glacial-Interglacial Sea Level Changes in Four Dimensions gjordes en omröstning  där de 100 närvarande forskarna ombads visa vilka som var för eller emot IPCC:s havsnivåscenario.  Endast en (1) forskare stödde IPCC, övriga 99 tog avstånd från detta.

Hur är då detta möjligt? Förklaringen ligger i att IPCC baserar sina slutsatser på datormodeller som allt fler inser är totalt felaktiga eller otillräckliga för att beskriva en potentiell verklighet. Den forskning som Mörner et al. publicerat bygger på observerbara fakta på plats och i närområdet. Den visar att såväl högre som lägre havsnivåer förekommit under de senaste 500 åren, med maximum 50 cm upp under 1600-talet. För 30 år sedan föll havsnivån 20 cm för att därefter ha varit stabil. Resultaten har bekräftats genom jämförande mätningar såväl i Indien och Bangladesh som i Nordvästeuropa.

images[5]

Ingen fara att ta en tupplur i denna hydda på Maldiverna!

Hur gick det då med Mörner? Självklart åkte han ut ur INQUA och ersattes med den IPCC-vänlige presidenten John Clague.  Han tillhör nu den skara svenska forskarhjältar som, i likhet med Lennart Bengtsson, valt att berätta sanningen om verkligheten för att vi skall slippa bryta sönder vårt existerande samhälle till ingen nytta. Man kan se IPCC:s klimatmöten som en fars, men skratten kostar för mycket. Vi gör exakt samma observationer på Falsterbonäsets stränder som Mörner gjort på Maldivernas. Ändå tycker länsstyrelsen att vi skall överge våra bosättningar där. När skall vi bli befriade från dessa övernitiska och djupt okunniga tjänstemän? Var finns regeringen?

Peter Krabbe

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmyweb.wwu.edu%2Fdbunny%2Fpdfs%2FCh7Elsevier.pdf&h=rAQEubri1

2 Responses to Faran över för havsnivåhöjningar – nu kan vi börja bygga igen! Eller?

 1. jensen says:

  För det första tycker jag att man skall lita på sina egna ögon och erfarenheter betr. strandlinjen,
  uppvuxen som jag är både på västkusten och falsterbohalvön sedan 74 år. Dvs. ingen hotande förändring ö.h.t.
  I andra hand har jag sedan lång tid fascinerats av havsnivåerna sedan senaste istiden, från all vederhäftig litteratur, som illustrerar havsnivåerna i rätt perspektiv, där man finner i princip nivån som en rät linje sedan flera tusen år.
  Då jag 13 febr.2008 besökte en konferens betitlad EU och den globala klimatfrågan befanns de
  flesta föredragshållarna djupt IPCC-troende. och försökte pådyvla åhörarna sin tro med all dess skrämsel.
  I föredraget: Ett skånskt perspektiv på klimathotet och stigande havsnivåer, Kerstin Nilermark, länsarkitekt, visades en stor karta av Skåne 2100 med tanke på havsnivåhöjningen på ett katastrofalt antal meter. Tyvärr kommer jag inte ihåg antalet kanske 4 ? eller 7??
  Resultatet var i alla fall att Skåne hade krympt till ett inland mindre än 50% av nuvarande Skåne.
  Tyvärr fanns ingen tid till kritisk diskussion, men många av åhörarna blev säkert skrämda.

  Nästa föredragshållare var regionråd Pia Kinhult., som inledde med : Nu när vi avslutat det här tramset ( svepande gest mot den just borttagna skräckbilden av kommande Skåne) , skall vi återgå till verkligheten. Hon framförde sakligt och trovärdigt information om Skånes infrastrukturut-
  veckling i framtiden.

  • peterkrabbe says:

   Mycket har hänt sedan sekelskiftet. Jag tror att väldigt få förstod vilket primitivt instrument datormodellerna utgjorde för att kartlägga framtiden, idag vet vi med hjälp av den verkliga utvecklingen de senaste 20 åren att dessa gav fel resultat, mycket som följd av att vi fortfarande inte vet vilka komponenter som skall matas in i modellerna för att få vederhäftiga utfall. Två saker är särskilt tragiska i sammanhanget, dels att IPCC inte erkänner dessa brister i datormodellerna och istället reviderar prognoserna, dels att våra politiker inte förstår att just detta är ett fundamentalt problem för samhällsutvecklingen. Ofantliga belopp läggs nu på fel insatser som stryper tillväxten under en period när vi istället hade behövt alla medel för att kunna möte en framtid som kommer att bli nog så påfrestande och svårbemästrad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: