Skanörs centrum – en angelägenhet för vem?

Så är det idag dags för kommunstyrelsemöte igen, denna gången med Skanörs centrum på dagordningen. Budgeten för ombyggnader skall utökas, vilket säkert ingen har något emot. Därutöver skall Tillväxtavdelningen få i uppdrag att arbeta vidare med ”förslaget”. Vad detta förslag är och skall bli är dock en gåta för de flesta. I materialet blandas skisser från 2010 med planhandlingar och reviderade skisser i en salig röra.

För centrum etapp 1 ligger ett detaljplaneförslag, som varit på utställning i laga ordning, men därefter avsomnat. Illustrationerna för resterande etapper är inte desamma som presenteras i bilaga 1 för KF. Bilaga 2 visar en tidigare samrådshandling av detaljplanen. Bilaga 3 visar en ombyggnad av parkeringen som lär kunna hänföras till utställningshandlingen och bilaga 4 visar ett förenklat alternativ av bilaga 3. Bilaga 5 visar en kostnadsuppskattning för ett fullt utbyggt centrum inklusive annan användning av boulebanan.

Allt detta låter väl bra för de flesta som vill ha en förändring till stånd. Problemet är att det fortfarande råder delade meningar om vad som är bra och dåligt i utbyggnadsplanerna. Detta diskuteras normalt i en demokratisk process genom handläggningen av detaljplanen, där även allmänheten har ett inflytande. Genom att istället ta ett politiskt beslut i kommunfullmäktige på handlingar som ingen kommer att kunna sätta sig in i med några timmars varsel, sätter man en viktig princip ur spel vad gäller samhällsplaneringen. Förstår ledamöterna att grävskoporna nu sätter igång i ena änden av ett planområde där detaljplanen inte ens kommit halvvägs i den laga processen? Eller accepterar man att partiet med absolut majoritet på detta sätt ”omstrukturerar” Plan- och Bygglagen? Jag tror istället att man äventyrar sin majoritet efter höstens val….

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: