Är havsnivåerna ett problem i Skanörs hamn?

I Länsstyrelsens remissyttrande till detaljplaneförslaget för Skanörs hamn anmärker man bl.a. på att riskerna för höjda havsnivåer inte utvärderats. Länsstyrelsen lever fortfarande kvar i en fantasivärld, där havsnivåerna förutspås höjas med 1 meter i 100-årsperspektivet. Detta skulle vara ett resultat av den globala uppvärmningen.

Nu är det ju så att denna uppvärmning bevisligen avstannade 1998, efter att vi under de föregående 100 åren haft en uppvärmning motsvarande 0,7 grader. Denna oväntade utveckling är till och med bekräftad av ledande mätinstitut som NASA och NOAA i USA, som normalt har legat bakom de förvridna hypoteserna om fortsatt uppvärmning som IPCC och i förlängningen Länsstyrelsen envisas med att hävda.

Har då den enligt IPCC rekordsnabba och hotfulla uppvärmningen under 1900-talet avsatt de förväntade spåren i Skanörs hamn? IPCC har nu drivit sitt skräckscenario i 26 år, sedan 1988. Låt oss se på två fotografier som skildrar hamnen under de senaste 100 åren.

1916 + 2014

Det högra fotografiet är taget 1916 och visar prins Wilhelm på besök med torpedbåten Castor, tillsammans med tre Skanörstöser på den norra kajen. Vi kan notera att vattennivån denna sommardag ligger ett par decimeter under den nedersta avbäraren, c:a 1,5 meter under kajens nivå.

Om vi hoppar framåt i tiden till dags dato kan vi på den vänstra bilden göra den förbluffande upptäckten att havsnivån fortfarande verkar ligga på samma nivå som den gjort under 100 år, trots att hela 1900-talets temperaturhöjning ligger under perioden mellan de två bilderna.

Hur kan detta vara möjligt, Länsstyrelsen? Borde inte vattnet ligga och skvalpa uppe vid kajkanten snart? Eller är havsnivåhöjningen bara lite försenad, i likhet med den avstannade globala uppvärmningen?

Förvisso har kajerna byggts om och till under årens lopp, men marknivån på kajplanen är fortfarande densamma. Även havsnivåerna varierar med väderleken, bilderna är dock representativa för medelvattennivåer vid båda tillfällena.

Nej, naturligtvis är vi tacksamma för att Länsstyrelsen tar hand om oss så vi inte blir våta om fötterna, har vett att flytta till torrare trakter och låter fåglar och fiskar vara ifred. Men finns det inte gränser för denna omsorg? Vi kanske ändå vill behålla både vår hamn och våra bostadshus…

Peter Krabbe

 

 

4 Responses to Är havsnivåerna ett problem i Skanörs hamn?

 1. Tore Jönsson says:

  Fabuleringen om klimatet fortsätter. Förutom att vi i Sverige skall vara världens ”sociala avstjälpningsplats”, skall vi naturligtvis ”ligga i framkant” och betala miljöavgifter (skatter), för att vi är med och smutsar ner moder jord med våra växthusgaser. Magstarkt, då vi, enl Svensk Energi, bidrager med 0,2% (2 promille) av jordens nedsmutsning. Kan inte MP skrämmas som man gjorde med säldöden för en del år sedan, får man försöka hitta på något annat (t ex havsnivåns förändring).

  • peterkrabbe says:

   Det tokiga resonemanget om havsnivåhöjningar drabbar främst kustnära länder på våra breddgrader. Längre söderut har man alltid tacklat problemet med tidvattenförändringar på upp till 10 meter under dygnet, där spelar IPCC:s prognoser ingen roll. Hos oss påverkar det all samhällsplanering utefter kusterna eftersom vi i stort sett saknar tidvatteneffekten. Det är därför beklagligt att man inte förstår vad man sysslar med på Länsstyrelsen.

 2. Pehr Sjöstrand says:

  Men det är i alla fall spännande att få höra mer från länsstyrelsen. Det är också spännande att se om den nya regeringen kommer att dra mer långtgående slutsatser med följande kostnader under press från de allra grönaste.

  • peterkrabbe says:

   Länsstyrelsen kommer med all säkerhet att fortsätta i samma spår som tidigare. Samma agenda, samma tjänstemän. Den borgerliga regeringen lyckades inte ändra något av detta och försökte nog inte ens. Istället kommer vi att få en allt djupare konflikt mellan kommunerna och länsstyrelserna. Hur denna kommer att utvecklas kan man möjligen kalla spännande, men jag skulle hellre säga en total nedmontering av samhället. Om inte myndigheter är överens om vilken väg som skall väljas avstannar all aktivitet. Detaljplanering, bostadsbyggande, näringsetableringar läggs i malpåse. Därefter följer ekonomisk stagnation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: