Inför det nya året.

Så har vi då ett nytt år framför oss igen! Framtidsprognoser växlar om med tillbakablickar. Vem fick rätt och vem hade fel? GW Persson framstår med detektivens spårhundsförmåga som den givne vinnaren med sin träffsäkra prognos före valet. Själv lyckades jag i alla fall förutsäga såväl maktskiftet som Reinfeldts avgång. Dock utan att jubla, eftersom allt berodde på aktörernas oförmåga att lyssna till den verklighet vi lever i. Våra politiker blir allt yngre och frånvaron av livserfarenhet och grundläggande kunskaper framstår för oss äldre som skrämmande och hotfullt. Man kan inte ha en nation som sandlåda, där man krossar varandras sandkakor och stjäl varandras spadar utan konsekvenser. Vårt land är vår trygghet, våra samlade tillgångar och vår fristad i världen. Vad vi har råd att bjuda på måste vi själva få avgöra.

Jag har under året skrivit om vår historia, vår stadsplanering, klimatförändringarnas teorier och de hus som byggs eller byggts. Allt detta är som pärlor i ett pärlhalsband, var för sig värdefulla men sammanhållna med sin tunna tråd ett smycke av ännu högre dignitet. En tråd som alltför lätt riskerar att gå av om man inte behandlar den med allra största varsamhet.

Vad händer då under det kommande året? Om vår historia på Falsterbonäset och de hus vi ser eller inte ser omkring oss kommer jag att fortsätta skriva, kanske blir det en bok till slut. Skanörs borg ligger mig varmt om hjärtat, där kommer jag att forska vidare och presentera mer material.  För oss på Falsterbonäset går stadsplaneringen och myndigheternas syn på klimatförändringar hand i hand. Våra kommunala politiker och planerare kommer under året att till fullo inse att all stadsplanering som kräver nya detaljplaner nu får inställas under överskådlig tid på grund av att Falsterbonäset ligger en meter under Länsstyrelsens norm för lägsta godtagbara höjdnivå. Basta!  Detta gäller alla aktuella projekt som Skanörs centrum, Skanörs hamn, Falsterbokanalen, Höllvikens hamn m.fl. Redan beslutade projekt som Falsterbo Strand och Höllvikens hotellprojekt kommer inte att byggas därför att vi under lång tid framöver kommer att befinna oss i en lågkonjunktur som effektivt skrämmer bort allt kapital. Utan köpare byggs inga hus, inte ens om de hunnit få bygglov innan Länsstyrelsen lade sin strypsnara över kommunen.

Klimatmötet i Paris under våren kommer att förvåna etablissemanget genom att de nationella avhoppen och kritiken mot IPCC som bluffmakare kommer att få hela agendan att vackla. I vårt land, som ju är Förträffligheten personifierad, kommer Länsstyrelserna dock att kämpa emot i ytterligare ett decennium, den tid som planeringen kommer att ligga stilla i Vellinge och andra kustkommuner. Att Obamas och demokraternas avgång om två år och Hollandes samtidiga sorti i Frankrike får jorden att bli lite svalare låtsas vår regering inte se, inte ens att alla våra grannländer nu får borgerliga regeringar, som klentroget betraktar världens enda återstående Humanitära Stormakt, där på andra sidan vattnet. Merkel drömmer mardrömmar om att Ryssland kan skicka iväg andra gassorter istället i sitt välutbyggda ledningsnät och eldar på med brunkolet istället i takt med att vindkraftverken havererar. På Falsterbonäset väntar vi fortfarande på att havet skall översvämma oss, men får fortsätta att ha stövlarna i garderoben.

Det är alltså med både bävan och hopp som vi ser fram emot det nya året. Låt oss i alla fall glädjas åt vår vackra natur, Europas vackraste stränder och det faktum att vi ju egentligen inte alls tillhör det där förskräckliga landet norr om de stora skogarna.

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: