Makten utan ansikte…

I mitt senaste blogginlägg ”Kan vi acceptera religiöst relaterad våldsutövning i ett civiliserat samhälle?” var en videofilm som visade en pappa i hemmiljö som metodiskt misshandlade sin son i ”uppfostringssyfte” ett viktigt inslag. Några dagar senare var videon censurerad och borttagen på alla media. För mig, som har levt ett långt liv i det fria samhälle som Sverige en gång var, är detta förvånande. Vi kan utan problem följa avrättningar genom halshuggning, hängning, bränning levande eller stening, trots att blodet flödar och färgar både gator och hav, men en uppfostringsprincip med religiösa förtecken censureras.

Varför pekar jag då på detta problem? Svaret kan vi få exempelvis genom att se på det nyligen inträffade trippelmordet i Uddevalla, där två invandrarungdomar, drygt 20 år gamla, genom att använda ett oproportionerligt våld reglerar en skuld, ekonomisk eller moralisk – vi vet inte vilket, genom att skjuta ner tre jämngamla kamrater för att skipa sin egen rättvisa. Man måste då fråga sig vilka moralbegrepp som styr deras tänkande och vilken utbredning dessa har även i vårt svenska samhälle. Få, om ens någon, lär väl kunna bortse ifrån den uppfostran som hemmet svarat för, alternativt försummat att delge sina barn. Visserligen är det mer politiskt korrekt att skuldbelägga samhället, men det blir nog ändå svårt att bortse från föräldrarnas påverkan när hedersrelaterade kulturer står i skottgluggen.

Den som sedan barnsben får inpräglat att våld är det avgörande instrumentet i relationen till övriga människor, även i hemmet, får svårt att välja en annan väg i vuxenlivet. Frågan måste därför tas på största allvar. Den som istället censurerar inslag som lyfter problemet får gärna förklara sig offentligt istället för att strypa diskussionen. De personer som förekommer på videon lever inte i Sverige, hade de gjort det skulle de redan vara polisanmälda. I deras hemland anser de sig säkert vara ett föredöme, de skulle knappast ha filmat och släppt videon om de inte tyckte att den var lämplig som exempel på hur ett barn fås att utan ifrågasättande tvingas till ovillkorlig lydnad. Hur tillit ersätts med skräck och fruktan inför överhögheten. Hur den fysiskt starkare får makten över den svagare.  Hur skenbar ordning skapas genom terror.

Genom att istället publicera denna video https://www.facebook.com/video.php?v=10203488506787203&set=vb.1049616047&type=2&theater från någon form av institution där samma innehåll är tydligt, kombinerat med en slagsmålsvideo (utan vidare kommentarer) från Stockholms gator https://www.youtube.com/watch?v=npJtH3DRu1s  upprepar jag då istället mitt budskap – en av integrationens viktigaste frågor är att utreda och diskutera synen på våld i relationen mellan människor. Vi kan aldrig acceptera att religiöst eller ”kulturellt” avvikande syn på våldsutövning implementeras i vårt civiliserade samhälle. Våld kommer alltid att stå i direkt motsats till civilisation.

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: