Allas lika värde…..

I den svenska godhetskulturen manglas mantrat ”allas lika värde” ut som svar i alla integrationsdiskussioner. Därmed tycker man sig ha delat ut det dödande hugget mot alla onda nationalister. Men har detta begrepp över huvud taget i en integrationsdebatt att göra?

Vad menar man egentligen? Alla är vi födda som människor, opåverkade och harmlösa från den dag vi öppnar ögonen. Men sedan då? När vi programmerats genom uppfostran och indoktrinering blir vi som vuxna onda, goda eller likgiltiga. Den kultur vi växer upp i formar oss till något av alternativen. Har vi då fortsatt samma lika värde som vi hade som spädbarn, när vi formats till Jihadkrigare, mördare, predikant, professor, forskare eller statsminister? Eller blir vi ett farligt vapen i händerna på den kultur som fostrat oss, vars värde är beroende av den nytta vi kan tillföra vår ursprungskultur?

Såväl politiker som svenska kyrkans präster använder flitigt begreppet som argument mot rasism. I båda fallen bortser man ifrån de fundamentala karaktärsskillnader som olika religionstillhörighet medför. Till och med vår utrikesminister tror att man kan ändra de värderingar från en religion som man levt med i sin grupp under hundratals år, lika lätt som man byter kostym eller slips. Att människan innerst inne är likadan var hon än är född, värderingarna är bara ett löst innehåll i hjärnan som lätt kan bytas ut efter omständigheterna. Med denna naiva syn på verkligheten blir ju integrationen enkel och problemfri. Välkomna hit, men ni får lova att vara goda – precis som vi. Vi vet att ni uppfostrats i en våldskultur, men här skall alla vara snälla, så gör nu som vi säger. Glöm allt ni lärt er – de där förnedrande synpunkterna på kvinnor, barn och djur var inte riktigt sanna. Det vet vi som lade dem på hyllan redan för 100 år sedan (nästan).

I många propagandafilmer utmålas den kommande striden mellan människor av olika hudfärg. Vita mot svarta, bruna eller gula. Men hudfärgen är knappast ett argument som behöver bemötas. Den var förr ett sätt att karaktärisera människor från främmande kontinenter, som vi visste väldigt lite om. Det var enklare att beskriva en människa genom hudfärgen än genom att säga att han eller hon var trevlig, otrevlig eller outbildad. Det som skiljer människor åt idag är mer en fråga om vilken kultur man representerar i åsikter, värderingar och levnadsmönster. Tyvärr är religionstillhörigheten därmed den främsta indikatorn för att bedöma möjligheten till samlevnad i ett givet statsskick. Med en likartad syn på det gemensamma samhällets roll i livet är självfallet hudfärgen egal, däremot är krav på aparta religionsrelaterade beteenden ett oöverstigligt hinder för integration. Problemet blir lätt att vi tycker att invandrare skall integrera sig i vårt samhällssystem, medan många  invandrare tycker att vi istället skall anpassa oss efter deras medhavda samhällssystem. Historien visar att en sammanblandning av oföränderliga religionsutövare ofrånkomligen leder till blodiga konflikter. Att lyckas ändra på detta kommer att ta hundratals år, om det någonsin är möjligt så länge som skilda religioner existerar. Det största orosmoment som vår värld ställts inför är då istället de ständigt växande religionernas sprängkraft. Dess utövare är programmerade sedan spädbarnsåldern att hävda sin respektive religions rätt till makten. Hjälper Mona Sahlins samtalsterapi eller fritidsgårdar där? Knappast. Inte ens Margot Wallström lär kunna övertyga den muslimska världen om att kvinnor är lika mycket värda som män. Det tillägget lär knappast införas i Koranen. För vem gäller allas lika värde?

Peter Krabbe

4 Responses to Allas lika värde…..

 1. En sak jag kom att tänka på vad gäller spädbarns lika värde: Ur ”samhällets” (d.v.s. myndigheternas) synvinkel måste alla spädbarn vara precis lika mycket värda – åtminstone i ett modernt, sekulariserat samhälle med religionsfrihet. Men ur ett par nyblivna föräldrars synvinkel? De måste ju betrakta sin egen nyfödda bebis som mer värd än alla andra spädbarn i världen. Gör de inte det, måste det vara något allvarligt fel: de borde i så fall aldrig satt barn till världen.

 2. Lars says:

  Den svenska utrikes- och integrationspolitiken är oerhört naiv dessvärre. men så har vi ju också fått en samling amatörer med hybristendenser i högsta ledningen.

 3. Kurt Hahmann says:

  Jag undrar hur begreppets allas lika värde tolkas av skattelagstiftaren. Då borde vi följdriktigt ha en skatteskala som i procent är identiskt för alla medborgare – eller hur ?

 4. Suavalle says:

  Jüri Lina är ytterligare en av de historiker som jag anser vara tillförlitliga. I den här skrämmande men ytterst viktiga skildringen av den ryska revolutionen blir banden mellan massmördarna och manschett-eliten synliggjorda:

  (Filmen är på svenska – trots den engelska titeln.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: