När torget töms

Per T Ohlsson gör i sin söndagskrönika i Sydsvenskan ett nytt av sina alltmer frekventa magplask. Under rubriken ”När torget töms” beklagar Per T sig över att läsarna alltmer lämnar dagstidningarna till förmån för nätet med sitt fria utbud av åsikter, eller som Per T uttrycker det ”isolerade kokonger, där deras värderingar och slutsatser ständigt bekräftas av likasinnade” och ”där inga fakta blir ifrågasatta och inga förutfattade meningar störs av kritiska synpunkter”.

Torget, som en förutsättning för fortsatt demokrati, är i Per T:s värld dagstidningarna, vars innehåll är ”professionellt sorterad och värderad av journalister, redigerare och fotografer”. Som motsats säger Per T att ”det enda som sorteras och värderas på nätet är våra egna preferenser”. I övertygelsen om sin egen och Sydsvenskans förträfflighet fortsätter Per T med konsterandet ”att extremhögern och extremvänstern har sina mötesplatser, där deltagarna vältrar sig i dyn, är inte särskilt förvånande. Företeelsen kräver vaksamhet, men är än så länge marginell och dessutom svårt komprometterad. Mer problematiskt är att den etablerade högern och vänstern har börjat isolera sig i digitala reservat, ofta grupperade kring respekterade mediekanaler som skänker en nimbus av trovärdighet”.

Hu, hemska värld där läsarna själva kan bestämma över vilket innehåll som är intressant eller trovärdigt, där man kan slippa dagspressens kulturmarxistiska yttrandemonopol, och där värst av allt, man kan diskutera fritt och utan censur de frågor som man vill utveckla och skapa en dialog kring. Ve den som inte förstår att journalistkåren, med – enligt journalisthögskolans egna utredare – 67 % sympatisörer till Miljövänstern, har rätt i alla sina åsikter och också skall ha den absoluta makten att sortera nyhetsmaterialet efter denna av Den Tredje Statsmakten godkända agendan. ”Så stimuleras eftertanke, kunskapsspridning och ömsesidighet, nödvändiga ingredienser i en frisk demokrati”, fortsätter Per T, fullständigt omedveten om att många av oss andra får kalla kårar utefter ryggen och ser propagandaminister Goebbels skymta fram i dimmorna. Alla de tusentals skribenter som fått alla sina försök till inlägg i dagstidningarna refuserade med motiveringen ”det är många som vill skriva just nu och utrymmet är tyvärr begränsat” får välja mellan att skratta eller gråta. På nätet är alla välkomna – är det svårt att välja?

”Torget är hotat och måste räddas, på något vis, i någon form” avslutar Per T. Förvisso, men försök förstå – människorna träffas numera på gatorna istället, i husen, i lägenheterna därför att torgen sedan länge är avstängda och barrikaderade av just dagstidningarnas kulturmarxister.

Du får ursäkta Per T, du var för länge sedan min favoritskribent på Sydsvenskan, men nu har du tyvärr gått vilse i snårskogen. De kvaliteter som du vill tillskriva dagspressen är faktiskt de som tvärtom finns på nätet istället. I dagspressen har de för länge sedan upphört. Ni har själva avfolkat torget.

Peter Krabbe

 

One Response to När torget töms

  1. thojak says:

    Bra skriv Peter, tack! Helt rätt, Per T var tidigare även en av mina favoriter inom tryckta medierna, men på senare tid har han totalt landat i ngn form av ‘whacko’ och helt utan radar o/e kontakt med/till verkligheten kan resultatet bara bli som du återger. Tråkigt!
    Mvh/TJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: