Gestaltad Livsmiljö och andra kryptiska utredningar…

                                                 Modulhus

När jag skriver om statens så kallade arkitekturutredningar, reagerar inte så många. Arkitektur är väl ändå ett särintresse. Men i själva verket har staten kidnappat begreppet Arkitektur, Form och Design för att linda in ett ställningstagande som egentligen handlar om hur vårt framtida samhälle skall se ut mot bakgrund av invandring, bostadsbrist och våra ekonomiska möjligheter att erbjuda ett alternativt samhälle för dem som inte kan betala för det.

Frågan är då tyvärr mycket allvarligare än ett ställningstagande för eller emot god arkitektur. När nu utredaren Christer Larsson, mångårig stadsbyggnadsdirektör i Malmö, med erfarenheter av tillblivelsen av segregerade områden som Rosengård och mer centrala Möllevången tar ett sådant uppdrag, trots att han borde veta att det inte finns några enkla lösningar på problemet med att integrera invandrare med olikartad bakgrund vad gäller religion och ekonomiskt utanförskap, kan man undra varför. Säkert är det lockande med ett års lukrativt utredningsuppdrag, men innebär det inte också ett ansvar för att leverera lösningar med tanke på att tiden faktiskt håller på att rinna ut?

Det är svårt att inte se ett samband mellan de två tunga utredningarna inom bostadssektorn, Gestaltad Livsmiljö och Nyanländas Boendesituation.

Påfallande är att dessa utredningar, som tillsammans omfattar c:a 500 sidor inte kan leverera ett enda entydigt svar på hur Sverige skall hantera krisen. För det handlar om en kris, när bostäderna i ett land inte räcker till för de som vill bo där. FN har ju bestämt att alla skall få bo där de vill. Sveriges signatur sitter också redan på dokumentet. Vad innebär detta för oss andra?

Låt oss se på de vaga förslagen i utredningarna. Första alternativet är att bygga tillfälliga bostäder med lägre standard än det vanliga genomsnittet, s.k. modulbostäder. Det måste gå snabbt för att asylboenden i landet skall kunna tömmas för att fyllas med andra nyanlända. Men vår lagstiftning är inte anpassad efter ett sådant hastverk. Staten säger nu att vi skall ha en bostadssektor med väsentligt lägre standard än normalt i kostnadsbesparande syfte, anlagd på mark som inte är planlagd för ändamålet, i strid mot kommunernas nekande och – hotfullt- med staten som genomförare om kommunerna sätter sig på tvären, d.v.s. respekterar sina medborgares krav på god ordning och ett bevarande av skyddade miljöer. Man kallar detta tillfälliga lösningar, men alla med hjärnan på rätt ställe inser att en oförminskad invandring både kommer att permanenta dessa tillfälliga lösningar och utöka dem i takt med att problemet växer. Kort sagt, vi kommer att få en bostadsslum med segregerade utanförskapsområden där bara invandrare kommer att bo – på statens bekostnad. Var i kommunerna dessa områden skall ligga tar sig staten rätten att bestämma – oavsett vad som är planlagt för ändamålet eller inte.

Ett andra alternativ är att utnyttja lokaler, avsedda för andra ändamål som ”tillfälliga” boenden genom ombyggnad. Där ryker alla sporthallar och liknande kommunala inrättningar för medborgarservice under överskådlig tid. Att dessa inte ligger i etablerade bostadområden med tillgång till lekplatser och andra komplement tycks inte bekymra utredarna. Åter igen skapar vi utanförskapsområden med en specifik invandrarprofil. Tror någon att dessa lapptäcken av etniska boendeenklaver kommer att gynna ett samhälle som syftar till integration? När staten på fullt allvar upprättar tältläger i Sverige tar man sig för pannan.

Det tredje alternativet är att staten går in som obligatorisk bostadsförmedlare i det befintliga beståndet, eller med andra ord att invandrare skall garanteras förtur till alla lägenheter som av olika anledningar blir lediga. Hur man skall få acceptans för denna tanke framgår inte av utredningen, det finns ju faktiskt svenskar som genom att lämna föräldrahemmet eller genom att få arbeten på annan ort också behöver få tillgång till en bostad. Att diskriminera den majoritet av befolkningen som i slutändan genom sina skatteinbetalningar finansierar även invandrarnas bostadbehov förefaller inte vara särskilt klokt. Även alternativet att invandrare genom val av eget boende tränger ihop sig hos varandra skapar motsättningar och sociala problem, åtminstone där man tänker sig en blandad befolkning. Med detta menar jag att ett hyreshus, där det bor kanske fyra svenskar per lägenhet, som får en invandrarfamilj med inneboende med kanske tio personer på samma yta, skapar sociala problem som i längden blir ohållbara. Inte heller detta är ett acceptabelt alternativ.

Det är därför svårt att förstå hur problemet skall lösas, något som inte heller utredarna lyckats med – trots 500 sidor med floskler. Om man vill fylla ett glas med vatten så går det bra ända tills vattnet rinner över kanten. Då måste någon komma på den geniala idén att stänga av kranen….

Peter Krabbe

 

3 Responses to Gestaltad Livsmiljö och andra kryptiska utredningar…

 1. Carsten says:

  Hej Peter
  Att du fortfarande väntar dig något förnunftig, vettig från politikerna/myndigheterna?
  Gubbarna från staden Schilda (Schildbürger) lugger verkligen i lä för våran ”elit”.
  Så som jag ser det så upplever vi nu resultatet av en social engeneering experiment: ”Välfärdstaten”.
  Som på bara några få generationer har skapat en skyddat verkstad där ingen har riktig ansvar och knappast någon längre kan tänka klart.
  ”Befriar” man människor från ansvaret för sina egna liv så slutar det snart i totalitärt styre. Den här gången försöker dom med Agenda 2030….
  Verkligen spännande att leva i en sådan övergångstid!

  • peterkrabbe says:

   Jag förväntar mig inget vettigt från sittande regering. Knappast från en kommande heller. Det är därför jag skriver på min blogg, för att svenska folket skall ta sig samman och rösta fram nya politiker med åtminstone en tillstymelse till kompetens för att leda landet.

 2. tomas says:

  350.000 ungdomar kan inte flytta hemifrån pga bostadsbristen.
  “A nation that cannot control its borders is not a nation.”
  Ronald Reagan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: