Slaget om Mellanöstern – eller ouvertyren till ett nytt världskrig…

Media fylls i dagarna av spekulationer om vad som händer i Saudiarabien. Rent konkret stiger en ny aktör fram som Fågel Fenix – kung Salmans son Mohammad Bin Salman (MBS eller kanske mer adekvat Simsalabim) säkrar synbarligen ledningen av Saudiarabien i ett kuppartat försök att fängsla sina konkurrenter.

Elva andra prinsar, fyra sittande ministrar och dussintals högre dignitärer och bolagschefer interneras på lyxhotellet Riyadh Ritz-Carlton på obestämd tid, anklagade formellt för korruption och berövade rätten till sina välfyllda bankkonton.

Bland de internerade finns förre kung Abdullahs söner, prinsarna  Miteb och Turki, varav den förre ansågs vara närmast att efterträda sittande kung Salman. Mest känd av de internerade är kanske miljardären prins al-Waleed bin Talal, ägare till Kingdom Holdings och storägare i Twitter, Citibank, Four Seasons, Lyft och Rupert Murdoch´s Newscorp. Man kan lugnt påstå att MBS satsar allt på ett kort i sitt agerande. Hans kupp är också resultatet av rykten om andra planerade kuppförsök för att eliminera MBS själv, här gällde det att vara först på plan.

Problemen började efter kung Abdullahs död 2014, då rodret skulle lämnas över till någon av de tre klanprinsarna MBS, prins Mohammad (son till prins Nayef) eller prins Miteb (son till den avlidne kung Abdullah). Miteb hade fördelen av att vara chef för Nationalgardet, men MBS vann striden. Alternativet hade kunnat bli en tredelning av riket med efterföljande kaos för oljeproduktionen.

Är då detta bara en intern angelägenhet för Saudiarabien eller finns det ett större sammanhang? Låt oss syna korten för att se om det finns en annan bild också!

Det som förbryllar bedömare är att Mohammad Bin Nayef (MBN) ansågs vara Washingtons favorit, medan MBS nog får kopplas till pappa, kung Salmans besök hos Putin nyligen. Vi kan då skönja ett förestående vägval för Saudiarabien, fortsatt starkt beroende av USA:s inflytande eller ett närmande till framtidens Ryssland/ Kina-axel. Samtidigt är MBS oförsonligt aggressiv mot shiiterna i Jemen, Iran och Syrien som står under ryskt beskydd. Detta delar man med både israelerna och amerikanarna, inte med Putin. Bedömare anser att kung Salman försökt få Putin att släppa sina åtaganden gentemot de shiitiska staterna i utbyte mot ett utökat samarbete med oljeproduktionen och en attack mot petrodollarn, men fått nobben.

I en charmoffensiv riktad mot EU proklamerar MBS sina avsikter att ”skapa ett modernt islam, öppet för världen och alla dess religioner”. Som bevis gör han en stor affär av tillståndet för kvinnor att få köra bil, något som inte övertygar så många.

MBS lanserar också sin Vision 2030, med intentionerna att minska oljeberoendet och satsa på att locka nya industrier till landet. I genomförandet av detta ingår utförsäljningar av aktier i oljebolaget Aramco, något som avses locka köpare från Ryssland och Kina samtidigt som landets likviditet förbättras för satsningarna på näringslivet. Faktum är att landets egentliga tillgångar ligger i fickorna på prinsarna och de ledande familjerna, inte i landets kassavalv, vilket låser upp en samordnad finanspolitik. Detta är en av anledningarna till kuppens beslag av bankkonton och anklagelser om korruption, statsfinanserna är – oljan till trots- underminerade. Detta är ett problem inte minst för krigsmakten och dess utrustning.

MBN å andra sidan vill skapa en region inkluderande, förutom Saudiarabien, Egypten och Jordanien. Vi kan lätt förstå att Israel och USA är initiativtagare till de tankarna, som tillsammans med en ommöblering av Syrien, Irak och Kurdistan skulle komma väldigt nära den gamla planen för Storisrael – ett Mellanöstern bestående av USA-trogna, var för sig hjälplösa stater, med Israel som administratör.  Man har till och med satt årtalet 2025 som mål för fullbordandet av dessa planer.

Vi vet att både Israel och USA gärna hade sett ett militärt anfall mot det ekonomiskt växande Iran.

I första hand vill man rensa Mellanöstern väster om den Iranska gränsen från rysstrogna shiiter, något som omöjliggjorts av Rysslands räddning av Syrien och Assads regim. Bakgrunden ligger, som jag skrivit om tidigare, i kontrollen över de landområden som behövs för pipelines från oljekällorna i öster till Medelhavet och EU. När nu Turkiet tycks vackla och knyta allt fler kontakter med Ryssland, blir det också allt viktigare för Saudiarabien i egenskap av allierad med USA att rensa området från shiiter. Man vill då få bort Hizbollah från Libanon och Irantrogna shiiter från Jemen, som kan hota Saudiarabien söderifrån.

Det förvånar därför att det är MBS som ”övertalar” Libanons president Hariri att under sitt besök i Saudiarabien avgå som president, samtidigt som flertalet länder uppmanar sina landsmän att lämna Libanon skyndsamt. Allt indikerar en väpnad attack mot Libanon, något som borde vara till hjälp för Israel enligt scenariot med MBN ovan. Ingen tror dock att Saudiarabien ensamt skulle anfalla Libanon, Israels medverkan är på något sätt givet.

Mellanöstern blir med andra ord alltmer polariserat i ett USA-block och ett Rysslandsblock.

MBS tycks ha gått fel i öknen, möjligen efter att ha blivit avvisade av ryssarna, eller så har vi framför oss ett antal växelvisa kupper i Saudiarabien med slutligt syfte att skapa en utlösande faktor för ett storkrig som kommer att skaka världen i sina grundvalar.  Ett krig som blockerar världens viktigaste oljekällor skulle omedelbart utlösa en ekonomisk kollaps över hela västvärlden. Den migration som vi haft hittills är bara förnamnet. Vi får nu fundera över vad Trump respektive Putin sagt till kung Salman under deras möten de senaste månaderna, världens tre största oljeproducenter med gemensamt ansvar för allas vår framtid. Svaret lär vi inte behöva vänta så länge på. Det är säsong för krig i Mellanöstern.

En viss ledning kan vi få genom det faktum att Trumps svärson Jared Kushner anlände till Riyadh den 28 oktober för ett fyra dagars hemligt möte med MBS.

Att Kushner kom via Israel och Netanyahu betvivlar ingen, Israels ambassadörer beordrades omgående efter kuppen aktivt lobba för ett angrepp på Hizbollah och Iran, som man ser som nära sammankopplade. Det ser därför ut som om USA fått MBS att rätta in sig i ledet igen, kanske övertalad att misstro Rysslands vilja att gå in i ett militärt försvar även av övriga shiitiska bosättningar.

Kanske förvånar det någon att nu se Saudiarabien och Israel gå hand i hand.

I själva verket anser sig huset Saud ha gamla judiska rötter, eller som kung Faisal Al-Saud konstaterade i en intervju med Washington Post 1969: We, the Saudi family, are cousins of the Jews – we entirely disagree with any Arab or Muslem Authority which show any antagonism to the Jews, but we must live together with them in peace. Our country is the Fountain head from where the first Jew sprang, and his descendants spread out all over the world.”  Detta är viktigt att förstå vid analyser av Mellanöstern.

Peter Krabbe

41 Responses to Slaget om Mellanöstern – eller ouvertyren till ett nytt världskrig…

 1. peterkrabbe says:

  Lägger in Fiskargubbens kommentar här istället – på rätt plats:
  Palatskuppen ägde rum i ett land vi inte vet mycket om. Tierry Meyssan vet mer och honom ska vi lyssna på. Jag intresserar mig för kuppen av storpolitiska skäl, men har svårt att läsa in Mellanöstern. MBS verkar vara oberäknelig och har fattat några katastrofala beslut t.ex. kriget mot Jemen. Han vill lägga om ekonomin med sitt program Vision 2030, men nu flyr investerarna. Folkets stöd har han dock vunnit med gripandena.
  Det är oroande att flera länder vill att deras medborgare ska lämna Libanon. Nasrallah säger att saudierna har förklarat krig mot Libanon och Hesbollah. Jag har aldrig kommit på honom med att ljuga. Vad vet han? Libanon har utsatts för två förstörelser och om det blir krig kan det växa snabbt den här gången.

 2. Rolf says:

  Brage Norin beskriver läget så här, 171111 kl 01.

  DEN SAUDISKA FINANSELITEN OCH MÅNGA EMIRER VAR INBJUDNA TILL ETT MÖTE MED DEN SAUDISKA KUNGEN – Salman bin Abdul Aziz – lördagen den 4:e november 2017. Många hade anlänt med flyg från andra länder för att få närvara vid det högtidliga mötet med landets kung. Där slog kungens favoritson till – Muhammed bin Salman – ”MbS”.

  De inbjudna hedersgästerna arresterades. Ett kort samtal till en närstående tilläts – därefter bröts alla kontakter med yttervärlden. Sedan iväg till lyxhotellet Ritz-Carlton i Riyadh. Hotellet spärrades av från omvärlden.

  Hela hotellet var bokat för ”hedersgästerna” – men hotellet omvandlades snabbt till miljardärernas fängelse. I flera år hade Muhammed bin Salman i stor hemlighet samlat bevis mot kungadömets mest korrupta affärsmän och prinsar. Tillslaget saknar motstycke i historien. En stor del av landets finansiella elit burades in på ett hotell – efter att ha lurats till ett kungligt möte av Muhammed bin Salman. Det var en storslagen show.

  Inbjuden var också Libanons premiärminister Hariri. Även han lurades i fällan. Många av de arresterade multimiljardärerna var Hariris affärspartners. Dessa uppgifter har bekräftats av flera helt oberoende källor. Hariri tvingades läsa upp sin avgång som premiärminister i Libanon i direktsänd TV. (Han hade både libanesiskt och saudiskt medborgarskap).

  Många tidigare ministrar och flera ministrar i tjänst liksom många höga militärer och säkerhetsfolk fängslades samtidigt i hela landet. Massor av nya chefer och ministrar svors in på löpande band. Chefen för den saudiska flottan – admiral Abdullah Al-Sultan avskedades på fläcken.

  DE LÅNGA KNIVARNAS NATT I RIYADH.

  Sammanlagt fängslades 208 personer anklagade för korruption. Dessutom fängslades eller avsattes massor av andra mycket inflytelserika personer.

  LÖRDAGEN DEN 4: NOVEMBER 2017 HÄNDE DET.

  Fem dagar senare – på torsdagen den 9:e meddelades via Al Arabia att 7 av de anklagade släppts på grund av ”bristande bevis”. Många av världens rikaste personer sitter nu fängslade på ett lyxhotell i Riyadh – utan kontakt med omvärlden. De är alla anklagade för korruption. De riskerar långa fängelsestraff.

  SAUDI VISION 2030.

  ”Jag tänker inte vänta i 30 år på att driva igenom de reformer som är nödvändiga för att utveckla Saudiarabien från det primitiva beroendet av olja”. Ungefär så uttryckte MbS sig många gånger. Hans enda viktiga mål i livet är att förverkliga sin dröm om landets framtid – ”Saudi Vision 2030”.

  VAD KRÄVS FÖR ATT FÖRVERKLIGA PLANEN?

  1: Eftersom Saudiarabien till varje pris måste öppna upp samarbetet med både Ryssland och Kina för att förverkliga MbS dröm – kräver framtidsvisionen att CIA:s agentnät i landet måste slås ut. Alla ledande politiker i hela världen vet att CIA arbetar dygnet runt för att förhindra att MbS ska ärva landets tron och bli kung efter sin åldrande fader. Varenda kunnig politisk analytiker vet detta.

  2: Korruptionen i kungariket är en galopperande cancer. Ingen utveckling är möjlig om inte korruptionen bekämpas effektivt. Så länge den korrupta eliten stjäl allt de kommer över och stoppar i egna fickor kan inte landet utvecklas.

  MUHAMMED BIN SALMAN MÅSTE ”DRAIN THE SWAMP” – OCH SLÅ UT CIA:s AGENTNÄT.

  Han har ett massivt folkligt stöd från landets unga befolkning. Massor av människor är spyless på alla fanatiska gamla gubbar som predikar en stenåldersvariant av den muslimska religionen. Massor av människor är spyless på den massiva korruptionen i landet. Många miljoner människor är beredda att skydda sin populära kronprins med livet som insats. Detta skrämmer den korrumperade makteliten.

  DET VAR ETT AVGÖRANDE GENIDRAG ATT SLÅ TILL – I ”GREVENS TID”.

  Den utrikespolitiska retoriken är mycket svår att analysera. MbS har stora planer och hans mål är hisnande. Planerna på inte mindre än 17 kärnkraftsreaktorer innebär en enorm jättesatsning. Ryska Rosneft blir mycket sannolikt kontrakterad. Det otroliga är att landet även tecknat affären med det ryska luftförsvarssystemet S-400. Detta är en sanslös utmaning mot CIA och NATO. Massor av affärskontrakt är redan tecknade med Kina. Landet säljer med all säkerhet 5% av Aramco direkt till kinesiska storbolag. Gigantiska solenergianläggningar planeras ihop med Kina. Massor av strategiska satsningar förutsätter att landet öppnar armarna österut.

  Petrodollarns ställning i världen smälter bort med landets framtidsdröm Saudi Vision 2030. Det är en av anledningarna till varför CIA avskyr landets nya kronprins. Landet har inget val. De måste komma loss från CIA:s strypgrepp runt halsen. Eljest fortsätter krigshelvetet för evigt.

  JAG STÖDER TILL 100 PROCENT MAKTKUPPEN I RIYADH.

  Men ack så farligt kronprinsen lever. Han måste ta hjälp av Erdogan – för han har lärt sig mycket om hur CIA:s femtekolonn ska stoppas. Universiteten måste rensas. Hela statsapparaten måste rensas. Militären och säkerhetstjänsterna måste rensas grundligt. Först när detta är klart kan MbS slappna av. Det är bara att hålla tummarna. Vad som än händer blir landet aldrig mera sig likt. CIA har förlorat sin viktigaste vasallstat i Mellanöstern – därom råder ingen tvekan. Det finns ingen väg tillbaka.

  Ett viktigt genidrag vore att den åldrande kungen nu överlämnar tronen till sin älskade son. Detta skulle få CIA att tänka sig för noga. Ett lönnmord är tänkbart idag – men knappast efter ett tronskifte. Hoppas att MbS inser detta. Det är dags – överlämna tronen till din son!

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

  • Anna says:

   Jag värdesätter Brages geopolitiska analyser, inte minst att det är slående ofta visar sig vara nära den kommande verkligheten!
   Hans en av bästa analys har fått publicitet strax efter kuppen i Turkiet! Allt han har skrivit om Erdogans ändrade förhållningsätt till USA/NATO och närmandet till Ryssland var varit ”känd” redan våren 2016 men inte har fått uppmärksamhet varken i fria medier eller i MSM!
   Jag satt uppe hela natten och följde nyhetssändningarna.
   Det fanns en enda Version:Erdogan har förlorat makten över kuppmakarna! CNN var på plats (2 dagar tidigare) med sin självlysande stjärnreportern Cristiane Amanpour och skulle rapportera live den stora nederlaget för Erdogan! Den kvinnan har utmärkt sig tidigare att alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle när av ”någon oförklarig anledning” inträffar statskupper eller andra ”världsomspännande” Storys som CNN ”av ren tillfällighet” har alltid ensamrätt på……….

   En geopolitisk Analytiker (i Centraleuropa) har uttryckt sig en ”aning klumpigt” ca 03.00 på natten och ”påstått” att det är helt otänkbart att en statskupp kan genomföras i ett land som är så starkt allierad till NATO och kontrollerad utav CIA utan att de inte har vetskap om detta och inte har gett sitt gondkännande i förväg! En god vän ringde dagen efter och berättade att även italiensk statsTV-s politiska Analytiker har spekulerat i samma banor…….De blev naturligtvis snabbt utbytta mot mer PK-vänliga individer………
   Men idag vet vi sanningen! Det är väldigt tyst om Turkiet men så mycket vet vi att det största militära basen i Incirlik är relativt ”ommöblerad” och för några månader sedan de tyska militära trupper fick lämna basen! Deras önskan att besöka basen efter kuppen avvisades och när de äntligen fick besöka den skett i samband med den omedelbar flytten till Jordaniens nyupprättade militära baser! USA-s öde i Turkiet är okänd men den tystnaden vittnar om en extremt spänd relation mellan USA och Erdogan!
   Ingen vet vad som händer i Saudi och vem håller i trådarna! Men Brage har en hel del värdefull poäng som är värd att återvända till när bilden har klarnat!

 3. Mo says:

  Då bli det snart nya krig och nya offer. Flyktingströmmar till det barnlösa Europa och de fattigaste av de fattiga skickas till det rika landet Sverige med sina hisnande BNP siffror som friserats av skulder och folkökning. För BNP/ capita ser det inte lika bra ut och svensk export hålls uppe med hjälp av en nedtryckt krona. Det svenska skuldberget växer och frågan är om vi inte hör till världens högst skuldsatta privatpersoner. Men vårt land är rymligt och vi ha fått lära oss att hjälpa de utsatta även om det bland deras länder finns gott om guld och dollar.

 4. Britt - Marie Aspenlind says:

  Att Israel nu har funnit olja mellan sitt område och Cypern gör att araberna kan förlora ytterligare marknader. Fyndigheten är större än Saudiarabiens! Därtill nyfunnen gas samt oerhörda vattenreserver.
  Att läsa Hesekiel 36 – 39 och klura ut vilka länder som anges är minst sagt spännande. De länder som nämns, genomgick den arabiska våren och har nu nått en muslimsk vinter. Vi vet att ryssarna öser in sina soldater i Syrien nära gränsen till Israel. Området kokar. Då är Krabbes analys kring ett storisrael mer än fiktion… Jesaja 19 : 18 – 25. Egypten, Israel, Assyrien – är det verkligen möjligt? Kontakterna är täta mellan Israel och Egypten samt Israel och Saudiarabien. Shiiternas främsta mål är ”utplåna Israel”. 78 % av muslimerna är dock sunni. Vem stödjer vem?

  • Fiskargubben says:

   Ryssland har inte många soldater i Syrien så vitt jag vet. Isis bekämpades från luften av ett relativt litet antal flygplan. Visst kokar området och saker och ting bara händer. Det är bra att läsa Bibeln, men så svår den är att tolka ibland. En kristen med profetiska gåvor sade att Netanyaho skulle bli premiärminister två gånger och den andra skulle han få problem. Det är nu det.

   Det judiska arvet i Saudiarabien, som Peter skriver om, har jag hört talas om. Det börjsde antagligen när Mohammed slog ned ett judiskt uppror och läta avrätta alla män. Hans män fick kvinnorna. Man tror att en av de förlorade stammarna tog sig till Afganistan och Pakistan. De påverkade genetiskt pashtunfolket och den pakistanska överklassen.

   Intressant med oljan. Det Israel också behöver är vatten. Flera länder tullar Jordanfloden och det håller inte i längden.

   • Britt - Marie Aspenlind says:

    Israel är ledande med att få fram vatten- förutom den nyligen funna stora reservoaren. De använder 80 % av avfallsvattnet. De tar vara på dimma, destillerat havsvatten som görs drickbart samt använder droppbevattning. Inovtiva till max!

 5. peterkrabbe says:

  Bakgrunden till den Vision 2030 som MBS lanserat är resonemanget om Peak Oil, att oljetillgångarna inte varar för evigt utan kommer att minska väsentligt i detta tidsperspektiv. Man behöver ställa om till andra inkomstkällor, som industri och alternativ energi. Ur den synvinkeln är det rätt att minska ägandet i Aramco och istället satsa på andra investeringar. Med hjälp av svenska ingenjörer har man byggt gigantiska bergrum för oljeförvaring utanför Riyadh som är avsedda att vara reserver för krigstid och konjunkturförändringar. Samtidigt skapar man då en form av nedgrävda skattkistor i sanden. Vem kommer i slutändan att kapa åt sig detta territorium?
  Rädslan för en delning av Saudiarabien mellan de många stammarna och prinsarna är befogad, oljan finns på den östra delen av halvön medan den västra är improduktivt religiöst betingad med heliga platser som Mecka. Kampen om de bästa delarna skulle bli förödande.

 6. Hans K says:

  Tack Peter för din informativa blogg. Har givit mig mycket .

 7. Fiskargubben says:

  Om det blir krig eller inte därom går åsikterna isär. Nasrallah tror inte att Israel vågar. Nasrallah tänker rationellt, men det gör inte MBS. Bahrain får inte längre saudisk olja. En explosion drabbade en oljeledning i Bahrain. Ett attentat?

  MBS har samlat mycket makt. Han är befälhavare för krigsmakten och chef för Aramco. Atwan tror att palatskuppen bara är början. Vi får poola våra resurser och försöka luska ut vad som pågår.

  ”Hezbollah’s position, like that of Christian Lebanese President Michel Aoun, is that the forced resignation has no legal status in Lebanon and that until Hariri is allowed to resign of his own free will on Lebanese soil, he is considered the legal head of government, thus making his captivity an intentional diplomatic incident and act of war by the Saudi regime.

  While many have suspected that Israel and Saudi have worked in collusion to provoke a crisis in Lebanon, Nasrallah stated that this collusion will not amount to a new Israel war on Lebanon.”

  http://theduran.com/hezbollah-leader-nasrallah-slams-saudi-aggression-says-israel-will-not-invade-lebanon/

  By Abdel Bari Atwan:

  ”The really dangerous phase is the one that will follow Crown Prince Muhammad Bin-Salman’s purge on the domestic Saudi front. It may be the precursor to scenarios for a regional war that could, without exaggeration, end up being the most devastating in its modern history.

  In due course, Muhammad Bin-Salman will move on to what we believe will be the second and more serious phase, that of military confrontation.”

  http://www.raialyoum.com/?p=775943

  https://www.dn.se/nyheter/varlden/saudiarabien-slutar-pumpa-till-bahrain/

  • peterkrabbe says:

   Premiärminister Saad Hariri har nu uttalat sig, dock kvar i Saudiarabien. Det framgår klart att han blivit hotad till livet och avgår för att skydda såväl sig själv som sin familj. Hariri har den bittra erfarenheten att ha fått se sin far och företrädare Rafiq Hariri bli mördad, så sent som 2005. Hariri är sunnimuslimer och det är sannolikt att mordhoten är baserade på att Hizbollah fått en framskjuten ställning i Libanon, något som irriterar både Israel och Saudiarabien. Eftersom Hariri hör till världens rikaste familjer är det nog ett lätt val att släppa politiken för att istället välja ett agreabelt familjeliv.
   Problemet som återstår är Hizbollah som förlängd arm till Iran, det är detta som fått MBS att agera, vilket visar att hans spel med höga insatser är allvarligt menat och att det finns en potentiell krigsrisk i regionen. Libanons folk vill definitivt inte ha krig igen. Sannolikt avgår regeringen och utlyser nyval så väljarna får chansen att minska shiiternas inflytande. Att kapa banden till Iran är nu en överlevnadsfråga för Libanon!

   • Anna says:

    @Peter!
    Hariris roll i MÖ ä relativt okänd förutom att han har mycket goda relationer med USA; Frankrike och Britter! Macron har redan engagerat sig i hans öde och det gör Ingen ledare i väst om det inte handlar om en viktig ”nyckelfigur” i det geopolitiska spelet som pågår där. Det är viktig även för MbS att ”internera” honom av någon anledning! Är det verkligen Hariris politiska insatser i Libanon det handlar om eller hans ”västvänliga” kontakter som är ett hot för MbS som har rensat friskt bland alla prinsar som är västorienterade och stöttade av USA/Israel!
    Samtliga analyser jag läser spår om en eskalerande Konflikt mellan Saudi och Libanon/Iran! Jag är rädd att det istället handlar om en destabilisering (orkestrerat från USA och allierade) av Saudiarabien att på detta sättet befästa sin maktkoncentration i ett politiskt sönderfallet land! Saudis rikedom får även den rikaste globalisten att producera mängder av saliv! Dessa typer har startat förödelser för betydligt mindre än detta……….
    Mbs- har påbörjat denna destabilisering i förhoppning för att få full kontroll över landet men frågan är om han inte bara är ett verktyg i de händer som har alltid funnits vid ”inbördes” politiska kriser! Har Saudier kapacitet att lösa maktfördelningen i landet och även ”sparka runt” i ett storkrig i hela Regionen? Knappast!
    Har Israel möjlighet att delta i militära konflikter när landet har inre politiska kriser, när det finns starka krafter att få bort Bibi och hela hans korrupta hov från maktpositioner? Vill/kan Israel alliera sig med en SaudiA som befinner sig i ett kaotiskt läge där Ingen vet utgången och dess konsekvenser?
    Finns det andra ”dolda” aktörer som jobbar för Saudiarabiens destabilisering? Jag är övertygad om detta och här kommer en bra förklaring om grunden! Libyen, Irak, Venezuela har för mycket olja och hade för stor frihetslängtan…………Det straffar sig för eller senare……

    http://www.bakom-kulisserna.biz/news/saudiarabien-kommer-mycket-snart-att-salja-olja-i-den-kinesiska-valutan-yuan/

   • Britt - Marie Aspenlind says:

    Iran bygger nu en stor permanent militärbas i Syrien ca 4 mil från Israels gräns i nordöst. Det är inte så långt från Damaskus. Konflikterna trappas upp i ett område där man sällan kommer fram till kompromisser. Damaskus – denna urgamla kulturstad där skilda religioner och traditioner levt sida vid sida – riskerar att förstöras. I Jesaja 17:1 står att staden ” ska bli en ruinhög” . Så har ännu inte skett i historien. Kanhända får vi själva se denna över 2 500 – åriga förutsägelse slå in. Man kan ju hoppas att så inte är fallet… Samtidigt hotas Israel med förintelse av Ayatolla Ali – Khamenei och de muslimska prästrådet, trots orden i Sura
    5 : 23 – 24.

    • Anna says:

     Iran bygger INTE en permanent militärbas i Syrien. Nyheten släpptes i BBC förra veckan som varken bekräftades eller dementerades av Iran eller Syrien .FAKENEWS-varning! Den som vann utrymmet i västmedia var däremot Israel som intagit sin välkända ”deffensiva roll” och lovat slå mot fienden Hizbollah/Iran för något som inte ens hade inträffat…….

     Psyops är lika effektivt som vapen och alltid en följeslagare till väpnade konflikter!

 8. petergrafstrm says:

  Peter Krabbe
  David Livingstone och flera andra tog upp det där med Saudis påstått judiska rötter. Han hänvisade då till historien om den Brittiske spionen Hempher. Men Livingstone fick mothugg och det verkade iaf när jag senast såg ngt som om historien med Hempher och uppgifterna om judiska förfäder för ung tusen år sen inte höll streck. Men Saudis skulle ju kunna tro på dem ändå. Annars tänker jag att när man säger att två parter är kusiner kunde det betyda att båda är semitiska folk. Semiter, hamiter skulle väl gå bra som kusiner också.
  (Nu bortser jag från att judarna som kom till Israel ju i hög grad har gener från norr, för jag gissar att Saudis åtminstone officiellt ser Israelerna som semiter.)
  I länkens långa kommentar finns kritik mot Hemphers Memoirs liknande den som Livingstone mottog.
  kort utdrag: ”A perusal of this book makes it abundantly clear that it is an imaginary fictional narrative, coined deliberately to discredit Sheikh ibn Abdul Wahhab and his followers by the British. Our evidence to prove the book is a concoction is twofold: historical evidence from its contents, and our fruitless search to find the original English version. ”
  https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080824124330AAQLzks

 9. Second Opinion says:

  Helt Off topic. Men igår kom UK Critical Thinker ut med en dokumentär om Manchester Arena.
  Absolut den bästa som gjorts i ämnet.
  https://vid.me/t8fa0

 10. peterkrabbe says:

  Det som oroar med de växande spänningarna i konflikten mellan Iran och Saudiarabien (läs shiia kontra sunni) är att Trump sannolikt kommer att låta NATO göra jobbet. Frankrike har nära relationer med Libanon sedan gammalt och England är djupt involverade i Saudiarabien. För den saudiarabiska eliten är London en andra hemstad, flertalet prinsar har sin utbildning på engelska universitet. Prins Charles är saudisk hederspris. Prinsarna har ett omfattande ekonomiskt engagemang i det brittiska näringslivet och det saudiska flygvapnet består av engelska stridsflygplan, ofta med förtäckta engelska piloter. London har västvärldens största sunni-moske’er. Att relationen ibland har irriterat ser vi på mordet på Diana och hennes arabiske kavaljer.
  På andra sidan kommer vi att ha Ryssland som försvarare av Iran. Det vi måste fråga oss är ur en militär konflikt mellan dessa parter kommer att återverka på Östeuropa och uppladdningen där mellan NATO och Ryssland. Det NATO nu söker febrilt är att provocera Ryssland till ett misstag som kan ge motiv för ett legitimt anfall, det lär inte bli svårt om spelet skall börja i ett redan infekterat Mellanöstern…

 11. Fiskargubben says:

  Det här är en rapport från Libanon med intressanta detaljer. MBS kan snart vara kung. En saudier vill bomba Beirut. Journalisten framhåller att Hesbollah är en social folkrörelse och kan inte krossas så lätt.

  Bahrain får åter saudisk olja. Hariri säger att han åker hem snart, men många tror att han får veta vad han ska säga. MBS fick internationella problem på grund av honom. Usa och Tyskland stödjer Libanon. Landets konstitution säger att presidenten ska vara kristen, premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim, om jag minns rätt. Det kan inte Hariri ändra på, men MBS låtsas inte veta. Arabförbundet håller möte om Irans aggression på saudiskt initiativ.

  What Is Happening In Saudi Arabia? – Marwa Osman on The Corbett Report

 12. Mo says:

  Om Sverige går med i NATO då måste vi kanske skicka ned våra unga män till deras stridshärdar. Varför skall vi offra vår befolkning i andras krig !!! samtidigt skall vi öppna dörrarna för de unga män som flyr därifrån. Ser inte folk det politiska sveket ?

 13. Second Opinion says:

  Ja, jag är ofta Off Topic. Men det här är en så bra exposing så jag vill dela med mig.

  Riktigt bra bevis på vad vi tidigare misstänkt med dessa staged events. Ja, de använder sig av interner. Som vi sett tidigare i Charlottesville car crash, Ohio carousel accident och Orlando Pulse Night club shooting – de använder folk i fängelser – de verkar få en deal med avkortat/slippa straff om de deltar. ”Hjälten” i Charlottesville var dömd till 20 år fängelse  – så är inte svårt att få dem att spela hjältar i fabricerade event. Och nu ser vi samma sak i aktuella Texas church massacre.
  Se båda filmerna, under 8 min.

  Charlottesville Marcus Martin the ‘hero’ and villain
  https://vid.me/yM6jg

  Texas 2017 MASSACRE; Grandma Saves Kid… From INSIDE of a PRISON!

  Filmat med dold kamera av en tidigare U.S. Marine och Texas Ranger Police som tröttnat på staged events i Texas.
  Vittne. Först ledsen framför kameran. När TV slutar filma så kommer en pojke i bild och både kvinnan och pojken är glada trots att 27 personer ska ha dött. Reportern skojar med barnet som får prata i mikrofonen. Helt otroligt. Youtube tog ner denna film – why?
  Texas Church Shooting Crisis Actor Family
  http://153news.net/watch_video.php?v=XY54WN74AHXR

 14. Second Opinion says:

  MER TEXAS.
  Ju mer man gräver i Texas Church, ju mer förvånad blir man. Vilka är de döda i dramat?
  Verkar vara som i Las Vegas där man presenterade folk från andra delstater som dött i närtid.
  Här har vi en som presenteras som död i Texas Church Massacre som dog redan 2014.
  Riktigt bra gräv av NowTheTruthTV-17 (7 min)

  Devin Kelley’s 2017 MASSACRE of Grandma-in-Law… WHO DIED in 2014!

 15. Fiskargubben says:

  Frankrikes utrikesminister vill att Hariri snarast kommer tillbaka till Libanon. MBS kan vara under press. Han eller rättare sagt hans far har skrivit om konstitutionen. Nu ska alla kungar vara direkta avkomlingar av grundaren och jag antar det gäller faderslinjen. MBS är den hittills yngste kronprinsen och kan regera i många år. Han behöver tänka långsiktigt, men gör han det?

  Enligt ett nytt avtal ska det inte finnas Hesbollahsoldater och iranier nära Israels gräns och Ryssland skrev på.

  Vision 2030 döms ut av några. De anser att MBS bara slänger pengar på problemen. Även om företagen investerar finns det inga välutbildade arbetare i landet. Upp till 2 triljoner dollar behövs. MBS kallas Herr Allting, eftersom han har centraliserat makten. Han måste minska utgifterna för alla prinsar och då utmanar han. Han måste också vara generös mot andra stammar för att få lugn eftersom där finns utmanare.

  Margot Wallström förstår inte vad som händer och det förvånar mig inte. Jag ser att svensk media skriver oinitierat. En korrespondent, som annars skriver bra, tonar ned saken. Vi vet mer än vad media behagar berätta och så har det varit i flera år tack vare Internet.

  • petergrafstrm says:

   Ja det märks att Saudiernas land är en artificiell skapelse av det AA imperiet. Där araberna lurats att utbilda präster istf ingenjörer. Kina under Mao lurades också att överdriva bonderomantik. Bättre än präster men höll tillbaka utvecklingen. Alla marxister har lurats att bedriva klasskamp vilket är ett sätt att försvaga uppbyggnaden av en välutbildad klass.
   Alla vänsterinriktade här och på andra håll bör vara på sin vakt mot de ‘god råd’ som kan utläsas ur imperiets ideologiska skapelser. Dit hör liberalism och marxism. Att Britterna föredrog och backade upp Wahabism framför mer moderat islam och framför sekularism borde göra alla araber misstänksamma. Den nuvarande Saudiske ledaren har pratat om att ändra till en mer normal islam, vilket är ett steg i rätt riktning om det stämmer. Vad han och andra bör veta är att allt som gör ett land starkt och självständigt är ovälkommet för AA imperiet. Utbildning av ingenjörer och tekniker tex.

 16. Second Opinion says:

  @petergrafstrm
  Du har en riktigt bra poäng. Klart att de vill behålla medeltid i arabländerna så gott det går. De vill inte ha konkurrens. Kampen mot fattigdom är lögn. Och koldioxidbeskattning är också ett sätt att försöka bromsa utvecklingen i många länder. De vill absolut inte få folk ur fattigdom och skapa moderna samhällen. Klart de stödjer en strikt tolkning av islam – sådana länder utvecklas inte fort.

 17. Mo says:

  Talande redovisning av Kinas ökande närvaro och handel i arabvärlden, det framgår att Kina nu är världens största globala handelsnation i regionen. Frågan är hur Europas handel med mellanöstern har påverkats av Barcelona deklarationen som väl var tänkt att ge handelsmässiga fördelar eller var det bara migrationen som skulle underlättas ?

  https://www.finansliv.se/tag/olja/

  • peterkrabbe says:

   Intressant ekonomisk bakgrund, även om den är två år gammal. Man kan anta att läget är ännu mer polariserat idag och att paniken växer i västvärlden. Du har rätt i din fundering kring Barcelona-deklarationen, Kinas handel växer lavinartat trots att deras invandring av muslimer ligger nära noll. Mellanösterns miljardärer har visserligen investerat stora belopp i väl utvalda västerländska företag, men ”kulturutbytet” har definitivt blivit en dålig affär för oss. Vi har mycket att lära oss av Kina.

 18. Fiskargubben says:

  Det finns många rykten och även desinformation. Det spekuleras om krig mot Hesbollah i Libanon och Qatar. Den amerikanska basen kan skydda Qatar och saudiernas plan har svårt att nå Libanon av olika skäl. President Putins talman säger till Tass att Usa övertolkade Putins avtal med Trump. Inget nämns om att Hesbollah och iranierna måste lämna sydvästra Syrien. Det som händer är att muslimska soldater tas hem till Ryssland.

  Hariri kommer hem om nån dag, säger han, och Qatar säger att det är bättre att vara utan saudierna. MBS har gått på kumpen i Syrien, Jemen och Qatar och har bara lyckats ena det libanesiska folket. Han har också dragit på sig viktiga länders vrede.

  Den här artikeln är mycket välinformerad om mycket. Det är frustrerande att kunna så lite om Saudiarabien.

  Will Saudi’s gamble in Lebanon with Hariri lead to war between Israel and Hezbollah?

  https://www.rt.com/op-edge/409740-hariri-lebanon-saudi-arabia/

  Jag hittade just det här. MBS begränsar blockaden av Jemen lite grann. Det kan möjligen beror på att Houthis har hotat saudiska oljetankers och krigsskepp med missiler (från en annan källa), men Houthis kommer ändå lida av blockaden fortfarande. FN trycker på för att få in hjälpsändningar.

  http://theduran.com/saudi-arabia-lift-air-sea-siege-parts-yemen-controlled-hadi-government/

 19. Hans Dahl says:

  I denna korta film visas tydligt vilken kraft som ligger bakom lidandet, krigen, ondskan, kärlekslösheten, sedeslösheten:

  Politik, konst, religion, musik, kultur – allt är genomsyrat av denna extrema ondska.

 20. Hans Dahl says:

  Här är ett enormt bra föredrag för att förstå vad det är som händer i Mellanöstern (och som innehåller ett antal tips på böcker som inte är historieförfalskande):

  • Hans Dahl says:

   Jag skulle vilja göra ett tillägg till det här föredraget. Enligt min syn på världen är detta föredrag det mest träffande och sanningen närmaste jag någonsin lyssnat till.

   Jag har enorm respekt för exempelvis Edward Griffin, William Engdahl, Jim Marrs och Ole Dammegård. De uppenbarar de del av de rådande förhållandena – fragment av sanningen.

   Men här ges en mera helhetlig bild (även om den naturligtvis bara utgör en minimal bråkdel av hela den komplexa dolda sanningen).

   Jag skulle glädja mig mycket om ni alla lyssnar på denna ärliga och klarseende människa!

   • Loa says:

    Trevlig men, men han gav ju inte så mycket förklaring till ”den förbjudna hemligheten”. Man hålls i spänd väntan att det ska avslöjas hur stora byggnadsverk kunde uppföras i forntiden o.d, men till slut verkar det allmänt vara att sälja sig till satan, utan närmare beskrivning (eller bevis). Verkar olikt Pythagoras, f.ö.

 21. ivanbjorn says:

  Det kom till min kännedom en tipps på en bok som förklarar strukturer i det som sker idag. Jag har svårt att tillgodogöra mig engelska men jag vill ge tipps här till den intresserade. Boken heter Tell the Tuth and Shame the Devil: Recognize the True Enemy and Join to Fight Him och är skriven av Gerard Menuhin

  https://www.amazon.co.uk/Tell-Tuth-Shame-Devil-Recognize/dp/1591481724/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1510395319&sr=1-5&keywords=tell+the+truth+and+shame+the+devil

  This book is of monumental importance for the people of the world today. Many know that something is not right in the world. Nations engage in perpetual war while bankers and armaments makers line their pockets from the carnage. The average citizen of the world has been cut out of the decision-making process of government, whether he lives in a democracy, republic, theocracy or dictatorship. All the while, the ruling elite grow stronger and richer, as the real producers struggle to survive. Behind the scenes, events are controlled by a coterie of ethnic puppet masters who work their marionettes in high places out of public view.

  —–
  Boken av Gerard Menuhin är inte önskvärd och därför har det skrivits en vilseledande bok av Melina Marchetta
  med namnet Tell the Truth, Shame the Devil https://www.bokus.com/bok/9780316349291/tell-the-truth-shame-the-devil/

  Allt detta enligt följande artikel som är på tjeckiska: http://www.transformace.info/index.php?option=com_content&view=article&id=2322:monty&catid=37:pijata-vnitni-cestou&Itemid=128

 22. Fiskargubben says:

  Jag citerar inte. Artikeln baseras på en saudisk läcka och bör läsas i sin helhet. Enligt artikeln ger MBS upp Palestina och vill ha krig med Iran. Det kriget kan inte vinnas, så jag antar att tanken är att dra in Usa. Israel måste ge upp sina kärnvapen eller tillåta MBS att utveckla dem. Det förekommer många rykten, tänk på det. Hariri kanske tar sig till Frankrike.

  http://www.moonofalabama.org/2017/11/the-saudi-tyrants-devilish-plan-sell-out-palestine-for-war-on-iran.html

  Igår postade jag en kommentar, men såg aldrig att den inväntar granskning. Den dök aldrig upp.

  • peterkrabbe says:

   Intressant artikel som ger en ganska bra bild av situationen, oavsett om det är en läcka eller ett planterat utskick. Det kaotiska läge som råder ger anledning att lägga en vecka till på händelserna i Mellanöstern. Dessa har en avgörande betydelse även för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, att förstå vad som konkret kommer ut av pågående tuppfäktning är oerhört viktigt för oss alla!
   Din tidigare kommentar har inte kommit mig tillhanda, försök en gång till så ordnar vi det!

 23. Mo says:

  Nya sidenvägens slutstation i norden blir finländska Kouvola, solen går som alltid upp i öst.

 24. Martin T says:

  Lite off-topic men ändå inte – del av bakgrunden. OBS – ingen läsning för de med svaga nerver! Vi har emot oss en otrolig ondska som är svår att greppa i sin oerhörda omfattning och långsiktighet. Den har tentakler i varje beslutande församling och varje hörn av vår värld..

  http://www.klimatupplysningen.se/2016/08/11/rockefeller-och-klimathotet-del-8-future-want/

  • ragnhild says:

   15.11 – derimot.no om kommende EU-hær; jeg sakser:
   «I et scenario med sosial uro i et land, så vil kanskje de vanlige politistyrkene bli opprørte fordi de består av vanlige borgere med familie og venner, og de vil kanskje ikke være villige til å støtte regjeringens styrker. De vil være berørt av kaoset», sier han til RT (Russia Today). «Men en internasjonal styrke vil kun følge ordre, og vil være mindre berørt av stemningen hos den lokale befolkningen».

   EU: Er de også med på tankegangen om eliminering av ikke kompatible individer, eks. slike som søker nekte implanter i sin hjerne for slik lettere å bli styrt til AAO sin tilfredsstillelse?
   Svar: naturligvis, et av vestens bidrag eh.. AAO-filialens bidrag.

   Vil denne hæren innkludere en elimineringsstyrke – høst-/eller vårjakt?

   Jeg kjenner på en grenseløs forakt overfor våre politikere, idet de fraskriver seg ethvert ansvar; VED IKKE Å TA TIL SEG KUNNSKAP: De kunne f.eks. så lett, så lett søke eks. her og nettet forøvrig.

   Ja, Martin K. Den ondskapen synes å finnes i alle verdenshjørner. I vår del av verden, med alle muligheter til å søke kunnskap, den ligger bare et tastetrykk unna, så SOVER befolkningen. Tiden renner ut, spes. med denne nye europeiske hærens ankomst. Men vi forsetter å nekte engasjere oss.

   Kristne har sin tro, – og redning. Resten har sin angst for alt som kan settes over styr; PK er en svøpe i tillegg, innført for å tyrannisere og hindre initiativ/motstand.

   For et lett bytte vi er/blir for disse mentalt syke/gale menneskene, disse kremmerne/dynastiene. Så vanvittig gale.

   Og 5G står for døren, til nytte og glede – for hvem? Svaret er opplagt: De syke, rotteinfiserte hjernene kan ikke fordra friske menneskelige sådanne. De skal ikke ha livets rett.

   Enkel utlegning, vel ikke i flg. meg; galskap ER galskap og jeg finner ingen grunn til å bortforklaring. IQ medregnet, høy har aldri beskyttet mot ONDSKAP.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: