Deep State och Jihad – ett skrämmande äktenskap. Del 3. Afghanistan.

Taliban spokesman Zabiullah Mujahid

Kontrollen över Afghanistan har alltid varit åtråvärd för både USA och det tidigare kommunistblocket. För USA var det en möjlighet att sticka en kniv rakt in i Asiens hjärta, för kommunistblocket var det kittet som skulle hålla ihop Sovjet, Kina och Mellanöstern. Landets historia efter andra världskriget präglades därför som vanligt av kupper och motkupper i syfte att sätta ”rätt” regim till makten.

1973 tog prins Daoud över genom att med Sovjets hjälp avsätta sin västvänlige kusin. Daoud inledde ett socialistiskt reformprogram, men gled allt mer över till ett mer oberoende förhållande till sin omgivning. Fem år senare var han mogen för en resa till Washington för överläggningar med Carter-administrationen. Då detta var svårsmält för kommunisterna avsattes Daoud i en militärkupp och ersattes av den reformvänlige Taraki. De socialistiska och sekulära reformerna, som skolutbildning av kvinnor, tillträde till universitetet för gratis utbildning och fri hälsovård blev för mycket för de fundamentalistiska krafterna, som Muslimska Brödraskapets Said Ramadan hade satt i rörelse.

Nu började det också röra sig i Washington, där Carters  högerhand nu var den Polen-födde Brzezinski, en av förgrundsfigurerna i kalla krigets Deep State. Brzezinski hade långtgående planer för hur USA skulle ta över kontrollen av Centralasien, till stor del grundade på den engelske islamexperten Bernard Lewis ”nya” Asienkarta. På ett möte med Bilderberg-gruppen 1979 presenterade Lewis sin plan att destabilisera Sovjetunionen genom att använda det radikala Muslimska Brödraskapet för att påverka den muslimska befolkningen i den riktning som Ramadan redan förberett. I hans Muslim World League ingick Muhammad Sadiq al-Mujaddidi från Afghanistan, som skulle bli organisatör för de muslimska motkrafterna.

Tariki reste till Moskva för överläggningar med Brezhnev, men hann knappt komma tillbaks innan han mördades av den CIA-stödde Amin, som direkt tog över makten, understödd av muslimtrogna krigsherrar. Detta blev den direkta orsaken till att Brezhnev beslöt att sända sovjetiska trupper till Afghanistan. Amin avrättades och ersattes med den Sovjet-trogne Babrak Karmal.

Det var nu dags för CIA att kasta in sin Jihadorganisation genom Hezbi Islami, en grupp grundad av Gulbuddin Hekmatyar, en beryktad sunnifundamentalist vars meriter i mord och terror hade fångat CIAs uppmärksamhet. Han var bl.a. upphovsman till uppmaningen att kasta syra i ansiktet på kvinnor som vägrade att bära burka. Jihadorganisationen bestod av ytterligare sex grupper, tillsammans kallade The Peshawar Seven Alliance of Sunni Mujahideen Forces.

I en av dessa ingick Osama bin Laden, som hade skickats dit efter samråd mellan CIA och Saudiarabiens underrättelsechef, prins Turki bin Faisal. Han kom med finansiellt bistånd och frivilliga islamistkrigare från arabvärlden. Brzezinskis projekt att ge Sovjet ett eget ”Vietnam” med hjälp av islamisterna fick officiellt kodnamnet Operation Cyclone, Osama bin Laden blev en organisatör inom ramen för detta projekt tillsammans med palestiniern och sunnimuslimen Abdullah Azzam. Saudiarabien hade lovat att sätta in en dollar för varje dollar som Washington bidrog med i krigföringen mot Sovjet. Tillsammans slussades efter denna modell en miljard dollar om året in i Afghanistan via Pakistan.

Efter tio år, 1989, kastade Sovjet in handduken och drog sig ur Afghanistan. Kvar fanns Osama bin Laden och Azzam i vad som nu skulle kallas Al Quaida. Det tioåriga kriget hade kostat 13.000 sovjetiska soldater livet och 40.000 av deras kollegor kom hem svårt sårade. För afghanerna var resultatet betydligt värre, cirka två miljoner dödades och mellan en halv och ytterligare två miljoner afghaner sårades. Den jihadist-armé som Osama bin Laden hade skapat tillsammans med den pakistanske generalen Zia-ul-Haq (ISI i Pakistan) omfattade mer än 100.000 vältränade krigare. CIA hade visat hur man kan nå sina syften utan att offra amerikanska soldater.

Ett sätt för CIA att finansiera sina åtaganden i kriget var att organisera en omfattande knarkhandel med utgångspunkt i Afghanistan. Småbönderna tvingades att odla opium och heroin för export till övriga världen, allt under sträng kontroll av Afghan Mujaheddin. Närmare 60% av den amerikanska konsumtionen av heroin kom nu från Afghanistan, via laboratorier i Pakistan till den italienska maffian och vidare till syndikatets pizzeriakedjor i USA och till slutanvändarna på gatan. Kan man inte kalla detta att bita sig i tummen?

Utan tvekan bidrog Sovjets misstag att låta sig luras in i Afghanistan till den slutliga kollapsen, främst symboliserad av Berlinmurens fall 1989. Men CIA hade skapat ett vinnande koncept, det tänkte man inte överge. Det fanns fortfarande kommunistiska enklaver kvar att bekämpa. En var Titos kommunistiska Jugoslavien, nästan mitt i Europa. Och Osama bin Laden fanns kvar. Han hade nu fått ett bosniskt pass.

Mer om detta i nästa avsnitt!

Peter Krabbe

22 Responses to Deep State och Jihad – ett skrämmande äktenskap. Del 3. Afghanistan.

 1. Mo says:

  Jag tycker man kan känna oro över de hundra tusental unga afghanska män som dirigeras till Europa och framförallt till Sverige via Soros NGOer. Vad är den bakomliggande strategin, alltid finns det något när Soros är involverad. Skall de delta i distributionen av grödorna från opiumfälten ? Eller har NATO planer för dem, rekryteringsbas för framtida legosoldater ? Kommer vår godhet att användas i ondskans tjänst, hemska tanke.

 2. Lillian says:

  Min lilla fundering om framtiden:
  Man vill likforma alla i den nya världsordningen. Det liknar mer och mer gamla Sovjet.
  Jag tror att det kommer fler och fler lagändringar, som begränsar vår frihet.
  Det kommer bl.a. att gälla:
  1. Vad man får tro.
  2. Vad man får säga.
  3. Vad man får äta.
  4. Hur mkt energi man får göra av med osv.

  Vi blir med andra ord TOTALKONTROLLERADE!
  Men jag tror inte det varar så länge. Gud kommer att gripa in och sätta stopp.

  Med vänlig hälsning
  Lillian

 3. Själv tror jag att slakten den 11 sept skulle möjliggöra intervention i Afghanistan för att kunna återinföra opiumodling och den mycket lukrativa handeln med herion, som gick förlorad under talibanväldet. Vad tror Du?

 4. Fiskargubben says:

  Tyskland ingrep också i Östeuropa och det kan man fortfarande se. Sympatisörer till Bandera och andra överlevde i Nordamerika mer än i Ukraina, men nu är de tillbaka med inflytande i hemlandet. En ukrainare reagerade och greps nyligen för att ha planerat att spränga ett monument till ukrainska kollaboratörer. Nationalisterna attackerade nyligen ett prosovjetiskt monument och inget brukar hända då. En ledamot av parlamentet förlorade sitt ukrainska medborgarskap när han ville vittna om vad talmannen gjorde på Maidan när det sköts. Talmannen är inte bara nationalist, han är supernationalist.

  Nationalister har i några år föreslagit att Ryssland ska döpas om till Muskovien, eftersom Rus är ett ukrainskt arv, tycker de, och ryssarna är bara muskoviter. För nån dag sen var det en kvinnlig nationalist som förde fram tanken.

  Nationalisterna har i flera år varit hotfulla mot minoriteter i västra Ukraina och inte bara mot judar och ryssar. Europa har ett jätteproblem som inte erkänns. Ett huvud har faktiskt rullat. van Rumpuy fick inte förnyat förtroende på grund av hanteringen av Ukraina.

  Det finns vittnesbörd om muslimska soldater på Kievs sida. När ska svensk media rapportera det?

  Ukraina håller på att gå under och det är sorgligt. Även officiell statistik erkänner det demografiska problemet, men de sanna siffrorna är mycket värre. Rysktalande flyttar till Ryssland och en hel del judar till Israel, enligt en gammal artikel. Ekonomin har blivit så dålig att ukrainska par inte längre gör barn. De har inte råd. Det pågår ett tyst krig mot det ukrainska folket och västerlandet har stor skuld.

  Det stolta företaget Antonov slutade tillverka sina berömda plan när det inte längre fick sälja till Ryssland. Välutbildade ingenjörer flyttade till Ryssland för att överleva. Allt är vansinne i Ukraina efter statskuppen.

  • Fiskargubben says:

   Efter att ha skrivit det där behöver jag backa upp det. Anatoli är en ukrainsk journalist i exil efter statskuppen. Tryck fram valfritt språk.

   Кaк скрывал cвои взгляды консул-шoвиниcт Рl, Eng, deutsche, Hebrew subtitles

   • Fiskargubben says:

    Anatolii har kämpat i flera år och börjar se lite trött ut, men han har stora framgångar och ibland hundratusentals tittare. Så vitt jag vet befinner han sig i Västeuropa, inte i Ryssland. Han kände några av de som mördades av nationalisterna.

    Ukraina har oligarker och politiker med olika ursprung, men det är oanständigt att angripa folkgrupper. Att det handlar om nationalism ser man på att ungrare, polacker, rumäner, romer och judar behandlas som främmande folk, trots att de har bott i landet i generationer. Ryssland är storebror och framgångsrikt, men det är inte lillebror Ukraina. Det landet har knappt existerat formellt tidigare och språket är bara ungefär hundra år gammalt. Det är ett skapat språk. Ukraina var framgångsrikt i Sovjetunionen och kördes i botten på bara ett kvartssekel. Nu ska det fattiga folket betala skulder till Imf och det ser omöjligt ut.

    Rapporteringen har blivit lite bättre och det får man vara tacksam för. Svensk media har dock mycket mer att berätta om viljan finns. Vad gjorde talmannen Parubiy på Maidan och under branden i Odessa? Det finns flera vittnesmål om den saken. Svenska Rudling har studerat de ukrainska nationalisterna och är mycket insatt. Europarådet vet också mycket. Det är bara att gräva. Ryskortodoxa präster och nunnor har angripits. Kyrkor och synagogor har vandaliserats. Folk har gripits på gatan och försvunnit. Sen har sönderslagna män med skadade inre organ utväxlats mot ukrainska krigsfångar i öster. En nationalist skriver om den ukrainska historien och rensar bort samarbetet med nazisterna. Likt Anatolii är jag trött, men det är värre för honom eftersom det gäller hans eget land.

    Håller Eu på att orientera om sig? Kommer Trump att ändra Ukraina politiken? Jag är ganska säker på att Ukraina är en skam för Bryssel.

    ”En person dog och fyra skadades, varav ett barn, när maskerade gärningsmän attackerade ett romskt campingläger i västra Ukraina sent under lördagen.”

    https://www.svd.se/en-dod-i-attack-mot-romskt-lager

    • AnnaF says:

     Det finns en rimlig förklaring till Ukraina krisen! Oberoende alternativa medier rapporterar om privatisering, plundring och en maktövertagande på folkets bekostnad. Gärna kalla den ”folkombyte”! En fjärdedel av ukrainska befolkningen har redan lämnat landet och förmodligen fler som är på väg. Om man har sina tvivlar vilka som kommer att kolonialisera landet skall titta på detta! (med engelsk undertext)! Det finns mängder på nätet om hur dessa kolonialisering planen har varit högaktuella en längre tid! Bara sök och jämför med den nytida utvecklingen. Om planen lyckats har vi en ny Israel i hjärtat av Europa och en Konflikt vad Mellanöstern upplever idag!

     • Fiskargubben says:

      Anna, jag vet. Stalin tog emot västerländska pengar för att skapa ett judiskt hemland på Krim. Sen ville Sovjet slippa den skulden genom att skänka Krim till Ukraina. Jag vill inte angripa folkgrupper, men tycker att politiker och oligarker kan kritiseras. Familjerna Rockefeller och Rotschield intresserar sig för varsin del av Ukraina. Folket går under.

      • Mo says:

       Fiskargubben, det verkar finnas en gammal historisk tradition i landområden runt Svarta havet att flytta på olika folkgrupper som tex judar, armenier, kurder, krimtatarer mfl. Är det religiösa eller politiska intressen som ligger bakom ?

       • Fiskargubben says:

        Det var en mycket intressant iaktagelse, Mo. Jag tänker på krigen i Kaukasus och på Balkan. Det är bra att du nämner armenierna.

        Jag tror att konflikter har andliga orsaker och bara släpps fram när de är på väg att koka över i sista stund. En teori är att det en gång fanns en högkultur i det som nu är Svarta havet. När de stora issjöarna bröt igenom isvallarna flödades haven och vattnet bröt in i Medelhavet och sen i Svarta havet. Swedenborg säger att en gammal församling utplånades när den hade förlorat sina sanningar. Andningen hör ihop med förståndet. Drunknade de? Var det överlevarna som spred jordbruket? Var det de som begravde gamla kultplatser i Turkiet efter katastrofen?

        En forskare hävdar att en farao var genetiskt besläktad med folken runt Svarta havet (bosnier, tror jag), men det förnekar Egypten förstås. Blandade Plato ihop Gibraltar med Bosporen och Dardanellerna? Var låg Atlantis? Några ukrainska nationalister hävdar släktskap med sumererna och bygger det på linguistik, tror jag, men de säger ju också att de byggde alla de gamla europeiska civilisationerna. Det har gått för långt. Ryska forskare ser slaviska rötter i sanskrit och det är mer sannolikt.

        Jag kan inte förklara den här saken, bara fundera. Tack för att du påminde mig om vad som tidvis är ett ormbo.

 5. Suavalle says:

  Merci beaucoup et à-Dieu à tous:

  • Fiskargubben says:

   Suavalle, för många år sen imponerades jag av en kvinnlig artist och ville träffa henne. Sen skrattade jag åt mig själv, eftersom jag aldrig trodde det skulle hända. Dagen efter mötte jag henne på puben. Lärdomen är att det omöjliga kan hända och händer. Bra saker. Andra exempel har många vittnat om.

   91:an Suavalle! Ja, vad vill du? Korpral Fiskargubben vill höra ifrån dig.

   • Suavalle says:

    Tack så mycket, Korpral Fiskargubben!

    Jag är mycket nedstämd just nu och jag orkar inte engagera mig i kampen i samhället längre. Kanske kommer jag tillbaka senare. Lycka till, alla ni andra och tack till er alla!

    91:an Suavalle

    • Mo says:

     Savelle, du får inte ge upp. Tiden läker alla sår, förr gav man ett sorgeår, tiden är många gånger bästa medicinen. Långa promenader i sol ljuset, serotoninrik föda, god sömn och musik som skingrar dina tankar hjälper till. Vi är många som tänker på dig och önskar ditt tillfrisknande så att du kan återkomma med din kämparglöd. Hoppas du har någon att prata med det lättar oerhört och då vet vi att någon har lite koll på din sinnesstämning.

    • Fiskargubben says:

     Jag trodde det var slut och var inte emot det, men jag fick order, order, att traska lite längre. Ganska allvarligt nu när jag bara kan ramla iväg till affären, men order är order. Håll ut, Suavalle. Det är värre för några andra.

     Oscar Magnusson – Så många mil så många år – Så mycket bättre (TV4)

     Dan Andersson – En spelmans Jordafärd

 6. Mo says:

  Afghanistans ökande beroende av sina opiumodlingar är verkligen trist för världen och inte minst för landet självt då den höga lönsamheten av detta i många led slår ut annan produktion som är nödvändig för landets utveckling. Man så att säga fastnar i sitt eget opiumberoende. En mycket stor del av världens opium odlas idag i Afghanistan, jag har sett siffror varierande mellan 70-90 %. Ökningen är relaterat till att arealen av opiumodlingar tiiltagit med 79% sedan 2015, kanske det även finns ett inslag av högre avkastning i bakgrunden. Enligt denna redogörelse är det framförallt i de taliban kontrollerade distrikten som den explosionsartade produktionsökningen sker och det stärker förstås de kriminella strukturernas grepp. FN har som vanligt misslyckats med sina insatser Någonstans skall varorna avsättas och Europa är troligen en hägrande marknad.

  https://sak.se/aktuellt/darfor-odlas-varldens-opium-i-afghanistan

 7. Pingback: ”Ni har skapat ett Frankensteins monster” | corneliadahlberg

 8. Pingback: Om socialismen som navet för den nya världsordningen – Bakom kulisserna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: