Respektera vår kulturmiljö!

Kim Utzon

Malmös nya stolthet eller skampåle?

Malmö kommuns stadsbildspris har i dagarna delats ut till Utzons tillbyggnad av det ärevördiga Hamnkontorets s.k. Tornhus från 1910 i Malmö hamn. När jag såg de första skisserna trodde jag att det handlade om ett skämt och avfärdade de frågor jag fick med att detta kommer aldrig att byggas, var inte oroliga!

Men efter hand kunde man förstå av de lyriska kommentarer som Stadsbyggnadskontoret läckte ut att man verkligen tänkte genomföra projektet. Många blev chockade när ställningarna började resa sig och sannolikt ännu mer chockade när resultatet avtäcktes. Dock inte de i projektet själva djupt involverade tjänstemännen på Malmö Stadsbyggnadskontor, som nu kröner sin dådkraft med att tilldela projektet sitt eget stadsbildspris.

Vi arkitekter har för vana att vara lågmälda i vår kritik mot kollegors alster, kanske för att vi är rädda för att bli kritiserade själva. Nu är dock gränsen nådd. Kim Utzons skapelse är den värsta våldtäkt på en kulturmiljö som jag sett någonsin. Denna åsikt förmedlar jag nu oblygt i egenskap av arkitekt och kollega. Visst kan man tänka sig en sådan ”byggnad” som en solitär någonstans i ett urbant landskap, men att visuellt krossa en vacker kulturbyggnad från sekelskiftet på detta sätt är så grovt att de ansvariga borde ha fått sig en rejäl tankeställare i efterhand!

Som arkitekt får man faktiskt tänka på att man inte fritt förfogar över det offentliga rummet i syfte att förverkliga sig själv. Där rör sig också ett stort antal människor som kanske inte självklart delar en arkitekts extrema åsikter om vad som är god arkitektur. De som inte följer den nya vågen av rymdskeppsarkitektur i facktidningarna är säkert oförstående inför vissa  arkitekters övningar i vad de själva bedömer som den högre skolan. All hänsyn till de människors åsikter som faktiskt befolkar och rör sig i staden är som bortblåst, med benäget bistånd av duperade politiker och tjänstemän.

Samma tjänstemän som kan ha synpunkter på en veranda till en kolonistuga lyfter inte ett finger för att bromsa en ödeläggelse av ett kulturhistoriskt stadslandskap. Nej, Malmö kommun, nu har ni gått över gränsen. Tyvärr kommer kommunens invånare att få leva med detta under överskådlig tid. Fy skäms!

Peter Krabbe

Arkitekt SAR/MSA

 

14 Responses to Respektera vår kulturmiljö!

 1. vanessa poole says:

  Jag håller fullständigt med.

 2. Men vänta nu. Är det här någonting som är fotoshoppat eller? Finns det på riktigt?

 3. superhints says:

  svenska byggnader ja hela stadskârnor undermineras av vad som kallats ”utvecklingen” – garanten âr det kommunala sjâlvstyret vilket i sin tur har ett dâligt utvecklat ansvarsutkrâvande. Det betyder mâktiga stadsbyggnadskontor pâ lânsstyrelserna sârskilt som Sverige saknar starka opinionsdrivande medborgarorganisationer – there is a better world elsewhere som Shakespeare sâger

 4. tjippo says:

  Säg mig att detta är ett verk av photoshop.kan väl ändå inte ha genomförts. I så fall är vådtäkt ett litet för svagt ord.

 5. Kontrasten är otvetydig och lyfter fram det gamla, samtidigt som det skapar en bro till det nya. Vågat och fräckt!

 6. Christina says:

  TACK!!

  /Malmöbo

 7. ericr45 says:

  Det sk ”Tempohuset” i Uppsala från 60-talet har fått en värdig konkurrent!
  http://img2.ntm.eu/unt/public/img/888955/0406131930/det-gamla-tempohuset-vid-stora?w=790&h=444&mode=crop&scale=both&anchor=topcenter

  På bilden syns lite av den ”väl matchade” omgivningen

 8. /lasse says:

  En sorts modernistisk kitch-arkitektur som politikerna i Malmö älskar. Prestigebyggnaderna ska belastas med ett överhäng av utanpåverk där funktionen är underordnad. Som t.ex. den runda opraktiska sjukhusbyggnaden för infektionssjukdomar och väntrum för den gamla akutmottagningen. Det primära verkade att vara att göra en ”häftig” byggnad och inte det mest effektiva och flexibla sjukhusenheten.

 9. Ingvor Sabina Le John says:

  Tack.

 10. Jeanette Willstedt says:

  Hur kan någon får göra något så fult.
  Usch, borde vara kriminella att förstöra en byggnad på detta viset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: