Kapitalet flyr Skanör och Falsterbo

Nu under oktober månad 2013 kan jag notera att fastigheter för 200 miljoner är till salu i de mest exklusiva områdena i Skanör och Falsterbo, för 80 miljoner i Skanörs stadskärna och för 120 miljoner i Falsterbos sydvästra områden. Något liknande torde aldrig tidigare ha skådats i de berömda semesterorterna.  Dessa fastigheter utgör ändå mindre än 10% av det totala antalet objekt till salu i Skanör och Falsterbo. Vad är det då som händer?

Jag har redan i mina första inlägg under denna bloggs födelsevåndor för ett år sedan varnat för och uppmanat kommunledningen att lösa tillståndsfrågorna för byggandet av skyddsvallar mot höga havsnivåer mot bakgrund av detta scenario.  Sedan dess har inte mycket hänt. Problemet är inte att planeringen för skyddsvallar saknas utan att den omfattande planering som kommunen faktiskt gjort inte godkänns av länsstyrelsen.  Det långsiktiga skyddet mot höga havsnivåer måste lösas med de yttre skyddsvallar som kommunen vill placera närmast havet – med undantag för Skanörs norra sektor vid Skanörs borg, om vilket mycket finns att läsa i denna blogg – vilket innebär byggande av vallar inom riksintresseområden, som naturreservat, fågelskyddsområden m.m.  Falsterbonäset förlorar naturligtvis all attraktionsförmåga om våra strövområden, golfbanor och stränder hamnar under havets nivå. Därav denna panikartade kapitalflykt. Rädda vad som räddas kan!

Länsstyrelsen måste slänga naturreservatsbestämmelser i papperskorgen som säger att ”naturen skall tillåtas ha sin gång” och inse att läget nu är kritiskt – om man över huvud taget bryr sig om de 20.000 människor som bor på Näset. Godkänn skyddsvallarnas läge omgående så de boende kan känna en trygghet i förvissningen att våra myndigheter nu har beslutat att vi som bor här har prioritet framför de obetydliga och försumbara ingrepp som måste göras i gällande bestämmelser och konventioner.

Hur skall man kunna satsa på ett nytt Skanörs centrum, bygga färdigt Skanörs Vångar eller skapa en attraktiv träffpunkt i Skanörs hamn om det inte finns någon tilltro till att Falsterbonäset kommer att finnas kvar i en nära framtid? I politikernas vackra reklambroschyrer som vi får i brevlådan tycks allt vara perfekt i vår kommun.  Ingen vågar med ett ord beröra frågan att vi fortfarande inte har någon som helst bekräftelse från våra statliga myndigheter på att vi får skydda oss mot havsnivåhöjningar. Har det möjligen högre prioritet på riksplanet att Falsterbonäset finns kvar som halvsankt fågelskyddsområde? I så fall bör vi nog rösta om byte av nationstillhörighet.

Nåja, några vallar lär vi inte behöva än på länge, kanske inte någonsin. Att havet stiger i Öresund bara för att det gör det i Bangladesh är inte på något sätt bevisat. Klimatdebatten har många aspekter och de flesta samband bygger än så länge på rena gissningar. Men vi skall ha en planering som är fastlagd och klar – om det värsta skulle hända. Då kan vi känna trygghet och behålla våra hus på Näset. Då kan vi också göra de investeringar i infrastruktur och livskvalitet som vi nu får nöja oss med att drömma om.

Personligen tror jag att de som säljer sina hus nu kommer att ångra sig om fem år. Precis som på börsen så säljer man inte en aktie som nått sin botten. Kanske dags att välja en ny styrelse istället?

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: