Kan västvärlden stoppa IS:s framfart?

Jihadi John

Engelsmannen Jihahdi John, tre västerländska gisslans bödel. (Le Figaro’s förstasida)

 

Under veckan har världen samlats i Paris för att diskutera hur IS skall stoppas i sin framfart. Världen består då av FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar, ett tiotal arabstater och ytterligare ett dussin länder som känner oron växa. Frågan gäller dels hur IS skall stoppas på plats, dels hur spridningen av jihadister till Västeuropa och övriga delar av världen skall hindras.

Kortsiktigt är naturligtvis den första frågan mest angelägen, även om alla tycks vara överens om att det i nuläget mest handlar om att skapa en tidsfrist för eftertanke och planering. IS:s spridning över Syrien och Irak växer snabbare än någon kunnat ana, 25 % av Syriens territorium och 50 % av Iraks ligger nu under IS:s kontroll. De kurdiska områdena i nordost är hotade och en stor del av Iraks gränsområden mot Saudiarabien och Jordanien kontrolleras av IS. Jihadismen sprider sig som ett virus och varken Iran eller Saudiarabien kan känna sig säkra längre.

De mediala halshuggningarna av amerikaner och britter provocerar dessa länder till handling. USA sätter in ett begränsat flygstöd men vägrar offra egna marktrupper. England ligger lågt i väntan på det skotska valet, där argumenten mot Englands ”orättfärdiga krig” mot muslimska stater väger tungt för frihetsivrarna. Frankrike skickar Mirageplan för luftangrepp, liksom Australien som dessutom är först med att sätta in 600 man för markstrider. Tyskland sänder krigsmateriel och instruktörer.

Arabstaterna vill samarbeta, men inte delta i striderna. Detta visar vilken oro och respekt man känner inför IS:s hot om repressalier. Hellre lägger man bördan på västvärlden, i sann förvissning om att denna jihad då också kommer att förflyttas dit. Utan tvekan kommer IS att lida svåra militära förluster när västvärlden trappar upp sina militära insatser, samtidigt som de flesta bedömare inser att konflikten kommer att poppa upp med ny kraft i London, Paris och andra storstäder istället. Stockholm lär inte bli något undantag. Detta garanteras av de återvändande jihadkrigarna, i dagsläget uppgående till flera tusen, som har hemort i västvärlden.

Detta leder fram till den andra stora frågan, hur dessa våra egna statsmedborgare skall kunna hindras från att praktisera sina erfarenheter från jihad på hemmaplan. Tyskland har redan med omedelbar verkan infört totalförbud mot medlemskap i IS, propaganda för IS på internet eller genom demonstrationer, värvning av IS-kämpar, bärande av symboler och flaggor för IS, både på gator, torg och på internet! Brott mot lagen kommer att leda till åtal och straffansvar. I Frankrike införs nu också åtgärder för att hindra kombattanter att återvända samtidigt som resurser sätts in för att hindra hågade jihadister att lämna Frankrike genom uppsökande verksamhet och indragna pass, det senare med syfte att stoppa inresa till Turkiet, som är transitland för jihadister. Vad Sverige gör kan man undra över. Finns inte IS här? Att hundratals svenskar rest till Irak för att kriga är känt av de flesta utom våra politiker, att IS:s flagga hissas på Rinkeby torg är väl bara en tillfällighet, liksom att broschyrer delas ut med uppmaningen att störta demokratin till förmån för kalifatet och sharialag.

Ingen lagstiftning kan dock hindra att propaganda på arabiska språket sprids i moskéer och slutna församlingar. Vi har varken språkkunskaper eller juridiska möjligheter att ens följa detta scenarios utveckling. Förhoppningsvis får Saudiarabiens wahabister, som finansierar de flesta moskéer i Sverige nu kalla fötter och ser till att tonläget sänks. Förstår vi allvaret när muslimska predikanter manglar ut budskap som ”demokrati och islam är varandras motsatser” och ”det finns bara en sorts islam”?

Peter Krabbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: