Om muslimer och att äga sin bostad….

För alla oss som sedan valet ifrågasatt Kaplan som minister i en svensk regering kommer knappast de senaste dagarnas händelser som en överraskning.  Att islamisterna nu hoppar upp som lopporna ur madrassen när Miljöpartiet äntligen tvättar byken förvånar inte heller.

Det som förvånar är däremot att ledamöterna i ett riksdagsparti är så naiva och blinda för intryck från omvärlden att man först nu börjar inse vad religiös (läs muslimsk) inblandning i statsmakten innebär. Islam är inte bara en tro, det är också ett sätt att styra ett land och en statsmakt. Dessa två hjärnhalvor måste samverka för att kunna fungera.  Det vi anser vara normala beteendemönster i relationer mellan människor och i styrningen av våra liv ser annorlunda ut när religion är inblandad. Det är också tänkvärt att en så ohöljd påverkan från en muslimsk stat som Turkiet får fortgå opåtalat, trots att vår minister helt öppet reser i skytteltrafik till just Turkiet. Hade ingen reagerat ens om Margot Wallström rest med samma fermitet till Palestina eller Ryssland? Eller är vissa religioner undantagna trots att de har oupplösliga band till fascism och diktatur?

Att Kaplan hamnat på fel plats som muslimsk bostadsminister är också ett uttryck för denna naivitet hos partikamraterna. I stort sett allt bostadsbyggande i Sverige sker efter upplåning av det kapital som behövs för bygget. När den muslimska tron förbjuder sina utövare att låna mot ränta, förbjuder den också samtidigt möjligheten för muslimer att köpa sin bostad. Finansinspektionen i sin tur förbjuder egendomliga omskrivningar av räntesystemet, som föreslås genom islamiska banker, eftersom detta är en grundbult i vårt ekonomiska system. Bostäder till muslimer måste då tillhandahållas av det allmänna och finansieras genom skattemedel. Hur skall ett växande bostadsbehov för invandrande muslimer kunna tillgodoses om dessa aldrig får ta ansvar för egna räntekostnader i sammanhanget? Skall hela bostadssektorn levereras av staten och landets skattebetalare på grund av en religiös dogm? Kanske någon borde inse att bostadspolitik och islam är en ganska misslyckad kombination? Om nästa bostadsminister också kommer från det muslimska ledet vägrar jag tro mina öron. Sannolikheten är stor om inte Löfvén återtar detta departement från Miljöpartisterna.

Peter Krabbe

16 Responses to Om muslimer och att äga sin bostad….

 1. Geebee Mossberg says:

  Som vanligt, väldigt kloka ord från en klok man!! Jag läser alltid Mons Krabbes ord, lika klok är han, jag undrar, ni har samma efternamn och är väldigt kloka bägge två, ni måste nog vara släkt!! Stort tack för läsning av din blogg!!

 2. danosterlund says:

  Tack för den väckarklockan och kunskapen om islams syn på lån och dess kostnader. Tror inte det är många som tänker i dessa banor eller ens känner till detta. Jag var en av dem…😁 Med vänlig hälsning, Dan Ästerlund

  Skickat från DanArvid I-phone

 3. Inga Bodil Derving says:

  Tack för Din intelligenta beskrivning av muslimers relation till kapital och ev.lån.

  • Katinka Glahd says:

   Muslimer med pengar kan köpa sina boenden kontant.Då blir det inga räntor så är det problemet löst.I alla fall för deras del!

   • peterkrabbe says:

    Det konststycket lär nog inte så många lyckas med om man inte har med sig en väska med guld! Problemet generellt är att Sverige har världens högsta byggkostnader, vilket gör det till en extrem belastning att tillhandahålla samhällsfinansierade bostäder till boende utan inkomster. En lägenhet i Sverige kostar 4 ggr så mycket att producera som motsvarande i Syrien.

 4. Göran says:

  Det där med att muslimer inte får låna till ränta är bara en spetsfundighet. En svensk som lånar 1.000.000 kr får den summan i handen. En muslim som behöver ha samma summa i handen får ta ett lån på t.ex. 1.400.000 kr. Vad de resterande 400.000 kr som muslimen ska betala till långivaren ska kallas för är bara en lek med ord.

  • peterkrabbe says:

   Inte riktigt, i vårt system skall en räntesats vara föränderlig för att kunna användas i penningpolitiken för att påverka inflationsutveckling m.m. Det du nämner fungerar kanske om man vill köpa ett nytt kylskåp, men inte för en bostad i mångmiljonklassen.

   • Göran says:

    Man kan se på ränta på olika sätt. Ett är det du beskriver. En annan är att räntan är en tidspreferens. Desto tidigare du vill köpa något desto mer får du betala för det. Skillnaden mellan priset idag och priset om ett år är räntan.

    Köper jag ett hus och låser räntan, är den föränderlig då? Det går således att räkna ut det totala priset för ett hus och sätta lånet på det beloppet. Om det sedan är någon som vill låna ut efter de premisserna är en annan sak.

    Om penningpolitiken inte går att påverka är det bara bra. Det är just den som ställer till det. Mycket snack om prisinflation men USA bästa ekonomiska perioder har haft prisdeflation. De facto har t.ex. hemelektronikindustrin alltid haft prisdeflation. Är det till nackdel för oss konsumenter? Hur många datorer hade blivit sålda utan prisdeflation på det området?

    • peterkrabbe says:

     Det diskussionen gäller är inte kortlivade konsumtionsvaror utan bostäder som kräver investeringar i mångmiljonklassen och har en förväntad livslängd om mer än 40 år, som är det normala belåningsperspektivet. Det torde vara svårt att i förväg beräkna totalkostnaden för ett sådant åtagande från bankens sida. Problemet är därför fortsatt att muslimer får svårt att köpa en bostad på grund av sin religion, vilket i sin tur vältrar över kostnaderna på det allmänna genom skattebetalarna. Den som äger en bostad tar dessutom större ansvar för såväl bostaden som närmiljön än vad en tillfällig hyresgäst gör. Slutsatsen är att religion inte har i bostadspolitiken att göra.

 5. Pingback: Hand-skakigt | Jan Millds blogg

 6. angela says:

  Om att äga sin bostad men att inte kunna bo kvar. Hur ett område rensas. När de flesta svenskar efter den magiska tipping point lämnat och endast de fattiga äldre finns kvar. De som inte har möjligheter att flytta. En skrämmande läsning. Det bör tilläggas att detta upplevde britterna för flera decennier sedan.

  https://morklaggning.wordpress.com/2016/05/13/recension-landsplagan-islam-av-hege-storhaug/

 7. Jag säger, som några andra, att detta har jag inte tänkt på. Eller som Löfven sagt, ”vi har varit naiva”. Det ena problemet efter det andra dyker upp och visar att invandringen medför många fler problem, än man först förutsett.

 8. Pingback: Om muslimer och att äga sin bostad…. – Life, Death and all between

 9. Martin says:

  Det muslimska beteendet är naturligtvis katastrof. Med ett sådant beteende kan inte kapitalet förränta sig utan att staten griper in och stjäl pensionärernas pensioner. När skall folket vakna?

 10. Bodil Schibli says:

  Detta är för sorgligt!!Det är en skam över svensk lag!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: